mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

"Mükce"

AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

"Mükce"


1. "Mükce" azt jelenti, hogy ha valamely tárgy használatáról bármilyen okból lemondtunk a szombati napra: az "Mükce". Magyarul: elkülönítve; azt nem szabad szombaton megmozgatni.
2. Például gyufa; annak a használatáról lemondtunk a szombati napra - mert nem szabad tüzet gyújtani -, ennél fogva a gyufa, érintése is tilos, vagyis a gyufa szombaton "Mükce", illetve elkülönítve. Miért is minden tárgy, amely "Mükce", azt nem szabad megmozdítani. És ezért szombaton tilos a következő tárgyak megmozgatása: Ceruza, toll, pénz, pénztárca, kő, fa, gyertya, gyertyatartó, mozsár, balta, mindenféle szerszám stb. stb.
3. Van még másfajta "Mükce" is; például egy tányér eltört szombaton, annak a cserepei "Mükce", vagyis nem szabad azokat megmozdítani, mert szombaton tárgyváltozás történt, mivel előbb tányér volt, aztán cserép lett az, Mükce", vagyis el kell különíteni, nem szabad megmozdítani. Ehhez hasonlóan nem szabad a szombaton fejt tejet megmozdítani, vagy a szombati friss tojást, Mert ezek szombaton jöttek létre.
4. Összesen négyféle "Mükce" van, de mindegyik "Mükce"-nek többféle ágazata van. Igen bonyolult kérdés az egész, azért nem akarom az olvasót további fejtegetés sekkel fárasztani. De amit fent írtam az 1., 2., 3-ik pontokban, azt tartsa be mindenki szigorúan.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008