mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Nagykanizsán

2008-07-30 21:58:38
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Hír3
   
Elõször emlékeztek meg közösen szerdán Nagykanizsán a cigányság és a zsidóság szervezetei a roma holokauszt áldozatairól, a résztvevõket a ma is érvényes tanulságokra és a megkülönböztetés veszélyeire figyelmeztetve. A második világháború végéhez közeledve, 1944-ben, az augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel több mint háromezer romát mészároltak le a nácik az auschwitzi koncentrációs táborban - idézte fel Teleki László, a városi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, mire is emlékeznek.

A szocialista országgyûlési képviselõ és egyben a miniszterelnök romaügyekért felelõs megbízottja úgy fogalmazott: ma is figyelnünk kell arra, hogy ami akkor történt, soha többé ne ismétlõdhessen meg sem zsidókkal, sem cigányokkal.

Megítélése szerint a szélsõjobboldal egy szûk csoporttal az utcára viszi ma is a radikális véleményét. "Egységesen kell fellépni a radikalizmus, a masírozó gárda ellen!" - fogalmazott. Göncz Kinga külügyminiszter emlékezõ beszédében arra utalt, hogy a demokrácia nem csak szabadságot, de felelõsséget is jelent. "Azt reméltük, hogy a rendszerváltás után nem jelenik meg a kirekesztés, az intolerancia, a türelem hiányának semmifajta megnyilvánulása, hogy az emberi méltóságon alapuló értékek állandósulnak, mégis fel-felbukkannak olyan jelenségek, amelyeket nem szeretnénk látni" - mondta. "A rendszerváltás után úgy gondoltuk, hogy a jogszabályalkotásnak legfontosabb feladata a szabadság biztosítása.

Ma azt látjuk, hogy azok a törvények, amelyeket akkor alkottunk, gátjai is annak, hogy az egyén szabadsága ne helyezõdhessen a közösség jogainak, emberi méltóságának elébe" - hívta fel a figyelmet. Vannak jogalkalmazói feladatok, a legjobb védelem ezen jelenségekkel szemben mégis az, hogy ha a közösség hangosan együtt azt mondja: "nem tûrjük, nem viseljük el!" A szavaktól már csak egy lépés választja el a tetteket, "hogy embereket meg lehet alázni, meg lehet félemlíteni, de együtt meg tudjuk állítani ezt a folyamatot" - közölte Göncz Kinga.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008