mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Két hónap múlva távozik Olmert

2008-07-30 21:30:13
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Népszabadság Online

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök két hónap múlva távozik a kormány élérõl. A korrupcióval vádolt izraeli kormányfõ szerda este bejelentette Jeruzsálemben, hogy nem indul a párt tisztújító választásán és félreáll, amikor megválasztják utódját.

Az izraeli kormányfõ szerda este tévébeszédben hozta nyilvánosságra elhatározását, amely felbolygatja az izraeli belpolitikát és megakaszthatja a közel-keleti béke megteremtését célzó - az Egyesült Államok támogatását élvezõ - erõfeszítéseket.

Olmert beszédében megígérte: nem avatkozik bele az új pártvezetõ megválasztásába, utána pedig lemond miniszterelnöki hivataláról, hogy a Kadima következõ elsõ embere "gyorsan és hatékonyan" megalakíthassa az új kabinetet. Amennyiben az új pártvezetõ képes lesz új kormánykoalíció létrehozására, a következõ kabinet októberben alakulhat meg; ellenkezõ esetben új választásokat kell kiírni, amelyet több hónapig tartó kampány elõz meg.

A kormányzó centrista Kadima párt kedden közleményben jelentette be, hogy szeptember 17-re kitûzte tisztújító választását. A Kadima már korábban döntött a tisztújítás mellett, mert a jelenleg a pártot is vezetõ Olmert hat különbözõ korrupciós botrányba keveredett bele, ami alaposan megtépázta tekintélyét. A rendõrség csalással, hivatali hatalommal való visszaéléssel, a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével gyanúsítja a politikust és többször kihallgatta. Olmert tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el, de korábban megígérte: lemond, ha vádat emelnek ellene.

A kormányfõ a szerdai tévébeszédben is élesen bírálta a rendõrségi vizsgálatot. Kijelentette azt is, hogy hibákat követett el, amit sajnál, de emelt fõvel távozik tisztségébõl, utána pedig bebizonyítja ártatlanságát.

Olmert júniusban, a Kadima legnagyobb koalíciós partnerével, a Munkapárttal kötött megállapodás keretében egyezett bele a pártelnök-választás elõrehozásába. A Munkapárt elõzõleg lemondásra szólította fel Olmertet és azzal fenyegetõzött, hogy kilép a koalícióból és új (parlamenti) választásokat kényszerít ki.

A Kadima több magas rangú tisztségviselõje - köztük Cipi Livni külügyminiszter - már kampányba kezdett a pártelnöki tisztség elnyerése érdekében.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008