mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Befagyasztanák a Grúziának szánt izraeli fegyverek értékesítését

2008-08-10 12:18:45
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: HVG


Az izraeli külügyminisztérium a Grúziának szánt izraeli fegyverek eladásának befagyasztását javasolta, mert tart az orosz reakciótól, ha esetleg folytatódna a fegyverexport - írta vasárnap a Háárec címû izraeli újság.

A lap felelõs beosztású személyeket idézve megírta: a külügyi tárca attól tart, hogy ha Izrael folytatná a fegyvereladásokat Tbiliszinek, Moszkva légvédelmi fegyvereket adna el Iránnak és Szíriának. Izraelnek asonló félelmei voltak egy évvel ezelõtt, amikor leállította a támadó jellegû fegyverek eladását Grúziának. Tbiliszi csupán védelmi jellegû eszközöket kapott és katonai tanácsokat, többet között egykori izraeli tisztek érkeztek, hogy grúz csapatokat képezzenek ki.

A Háárec értesülése szerint a Grúziával már aláírt szerzõdéseket nem törlik el, de befagyasztják a szerzõdések egy hosszabb listáját, amelyrõl megegyeztek, de még nem hagytak jóvá.A lapnak magukat megnevezni nem kívánó források elmondták, Izraelnek óvatosnak kell lennie. Oroszország sok fegyvert exportál Szíriának és Iránnak, nem kell ürügyet szolgáltatni ahhoz, hogy korszerû eszközöket adjanak el ezeknek az országoknak.
Egy grúz katonai szakértõ szerint Izrael egyebek között pilóta nélküli felderítõ repülõgépeket, és elektronikus felszereléseket adott el Grúziának, felújította Szu-25-ös harci repülõgépeit, és nyugalmazott izraeli tábornokok is mûködnek tanácsadóként a grúz fegyveres erõknél.

Lapértesülések szerint idén májusban, amikor egy pilóta nélküli gépet lelõttek a konfliktusövezetben, Moszkva tiltakozott, és kérte, hogy Izrael ne szállítson hadfelszerelést Grúziának, mint ahogy Oroszország is idõrõl idõre eleget tesz Izrael kéréseinek, hogy ne lásson el fegyverrendszerekkel olyan országokat, amelyek fenyegetést jelentenek Izraelre nézve. Oroszország állítólag SZ-300-as légvédelmi rakétákat ad el Iránnak, de ezt Moszkvában nem voltak hajlandóak megerõsíteni vagy cáfolni.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008