mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Tömegsírra utalnak a légi felvételek is

2008-08-10 10:20:58
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Népszabadság

Dési András

Több száz legyilkolt magyar zsidó földi maradványait rejtheti egy jamlitzi telek; néhány héten belül megkezdõdhet a feltárás.

A német légierõ vadászgépei infravörös kamerákkal mérték fel Jamlitz-Lieberose környékét, s a felvételek is erõsen azt valószínûsítik, hogy egy jamlitzi telken van az a feltételezett tömegsír, amely több száz magyar zsidó holttestét rejtheti. A szóban forgó telek tulajdonosa, Hans-Jürgen H. eddig azonban - telke értékcsökkenésétõl tartva - elzárkózik attól, hogy használaton kívüli ingatlanán kutatásokat folytassanak. Brandenburg tartomány belügyminisztériuma és Jamlitz-Lieberose önkormányzata abban bízik, hogy a tartományi fellebbviteli bíróság akár néhány héten belül helyt ad keresetüknek, s hozzáfoghatnak terület feltárásához. Német történészek szerint ez a legnagyobb még feltáratlan németországi tömegsír.

A hitleri rezsim 1943-ban hozta létre a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik "kihelyezett altáborát" Jamlitzban, ahova Auschwitz-Birkenauból hoztak mintegy 8-10 ezer foglyot, többségében magyar és lengyel zsidót kényszermunkára. A front közeledtével, 1945. február elején az SS több mint 1300 - "menetképtelennek" nyilvánított - beteg és magatehetetlen foglyot brutálisan legyilkolt.

Geert Piorkowski, a tartományi belügyi tárca szóvivõje szerint Németországban az elmúlt hatvan évben nem volt arra példa, hogy egy telektulajdonos ilyen elutasító hozzáállást tanúsítson. A szóvivõ hangsúlyozta: a tárca minden támogatást megad ahhoz, hogy az illetékes önkormányzat peren kívüli egyezségre jusson a telektulajdonossal. Kitért annak megválaszolása elõl, hogy a minisztérium anyagilag is beszállna a Brandenburg délkeleti részén fekvõ, ötezer négyzetméteres terület megvásárlásába.

Jörg Schönbohm (CDU) tartományi belügyminiszter emberi, politikai és történelmi felelõsségi okokból egyaránt szükségesnek tartja annak tisztázását: hol találhatók az SS által legyilkolt áldozatok földi maradványai. A feltárást sürgeti a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is. A szervezet szóvivõje, Peter Fischer az MTI-nek nyilatkozva megdöbbenését fejezte ki, hogy Magyarországról semmilyen megkeresést sem kaptak, a Mazsihisz sem érdeklõdött. A berlini magyar nagykövetséget sem magyar, sem német részrõl nem keresték meg a feltételezett jamlitzi tömegsír kapcsán.
 

 A brandenburgi tartományi kormányhoz és a Németországi Zsidók Központi Tanácsához fordul a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, ha a bíróság úgy dönt, hogy nem tárható fel a jamlitzi tömegsír, mondta az MTI-nek Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezetõ igazgatója. Zoltai szerint a Mazsihisz egyelõre várja a bíróság döntését, a szervezetet eddig senki nem kereste meg Németországból.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008