mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Rasszista felirat Szõdligeten

2008-08-12 21:56:50
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Népszava Online


„Halál a zsidókra!” – ez a felirat tûnt fel az arra járóknak az elmúlt hét végén Szõdliget határában, a budapesti XI. Zsidó Nyári Fesztivál nagyméretû plakátján. A gyûlölködõ szöveg aggodalommal tölti el a lakosság többségét.

Nem is véletlenül, hiszen nem sokkal korábban több szélsõjobboldali együttes – köztük a Kárpátia – koncertezett a faluban. „Kikelt az elhintett mag” – vélik.

Jakab Zoltán, az MSZP választókerületi elnöke nyílt levélben fordult a választópolgárokhoz, melyben ezt írja: „Nem nézhetjük tehetetlenül a szélsõséges megnyilvánulásokat, amelyeket egyesek a demokrácia értékei nevében tesznek mindnyájunkkal szemben!” Felhívja a választókerület Szõdliget fideszes polgármesterét, határolódjon el az ilyen mozgalmaktól, a szélsõjobb nézeteket valló társadalmi csoportoktól. A politikus arra is rámutat, hogy a gyermekek, akik az ilyesféle zenekarok rendezvényein „lógnak”, azt hihetik, ez a követendõ magatartás.

Bábiné Szottfried Gabriella polgármester lapunk kérdésére nem nyilatkozott, hanem az alábbi közleményt küldte: „A Népszava által tudomásomra hozott nyílt levéllel kapcsolatban mély szomorúság tölt el a levél írójának tájékozatlansága miatt. A rendezvényekre bérleti szerzõdés köttetett a szervezõkkel a szabadtéri színpad használatára. A fellépõkkel nem az önkormányzat szerzõdött. Érdemes elgondolkodni a nyílt levél írója által megfogalmazott félelmeken annak fényében, hogy az utolsó koncert június 21-én (azaz nem néhány napja!) volt, valamint »a társadalom többségének értékrendje szerint kissé eltérõ nézeteket valló zenekarok« felléptek többek között Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Gyulán és Székesfehérváron is. A Szentírás az élet tiszteletére tanít minket. Az ilyen megnyilvánulások összeegyeztethetetlenek a keresztény értékrenddel, a felebaráti szeretet fogalmával. Amint tudomásomra jutott a »felirat«, jeleztem az óriásplakát tulajdonosának további intézkedés végett.

Ezek után várom dr. Jakab Zoltán elhatárolódását kormánya népnyomorító politikájától!” – áll a fideszes polgármester közleményében.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008