mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Vallási béke az ókori izraeli városban

2008-08-12 22:01:13
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Hírextra


Egy római szentély, amelyet egy õsi izraeli városban tártak fel az ország északi részén, arról tanúskodik, hogy a zsidók és pogányok, majd késõbb a keresztények békében éltek a multikulturális településen.

Zipporit, amelyet a görögök Szefforisznak, a rómaiak pedig Diocaesarea-nak neveztek, Kr. e. VII. században alapították és Galilea fõvárosa volt az ókorban. A település menedéket nyújtott a zsidóknak, akik Kr. u. 70-ben elmenekültek Jeruzsálembõl, miután azt elfoglalták és lerombolták a rómaiak.

Zeév Weisz, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, a feltárás vezetõje szerint a felfedezés révén a kutatók betekintést nyernek a város életébe a II. században. Ekkor, a római uralom alatt a településnek jelentõs pogány népessége volt, amely szentélyét a város szívében építette fel.

Az épület délre feküdt a város oszlopokkal szegélyezett fõútvonalától, a decumanustól, amely kelet-nyugati irányban szelte át a települést a római, majd a bizánci korban. A szentély hossza 24 méter volt, szélessége pedig 12 méter, s díszes homlokzatával az utca felé fordult. Falait még az ókorban lerombolták, mindössze az alapozás maradt meg.

Nem maradt fenn semmi olyan tárgyi emlék, amely elárulná, hogy miféle szertartásoknak adott helyett a szentély. Ám a Diocaesareában, Antoninus Pius római császár uralkodása alatt (Kr. u. 138-161) vert pénzérmék a szentélyt mint Jupiternek és Fortunának ajánlott templomot ábrázolják.
"A kisebbségben lévõ pogányok nyugodtan imádkozhattak a város központjában és harmóniában éltek a település többségi zsidó lakosságával" - hangsúlyozta Weisz professzor.

Nem ismeretes, hogy mikor szûnt meg funkcionálni a szentély, amelynek romjain az V. században bizánci templom épült.

A decumanustól északra, a szentéllyel szemben egy monumentális épületet tártak fel részlegesen ezen a nyáron. Rendeltetését nem ismerik, ám az épület mérete és jellege arra enged következtetni, hogy komoly szerepe lehetett az ókori város életében.

Erre enged utalni az épület udvarát borító kõlapok minõsége, a feltehetõen földrengés következtében leomlott oszlopok stukkódíszei, valamint két helyiségének színpompás, geometriai motívumokkal díszített mozaikpadlója.
 

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008