mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Nem az egyházat képviselték a turulszobornál

2008-08-18 17:33:41
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: STOP


Nem a református egyházat képviselte Kiss Endre József lelkész a turulszobor megáldásán, a ceremónián csak egyénileg vett részt - mondta az MTI-nek hétfõn Csomós József, a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerületének püspöke.


Az MTI az Esztergom-Budapesti Fõegyházmegye sajtóosztályától azt is megtudta: hogy Forgách Alajos római katolikus kanonok sem egyeztetett a turulszobornál vállalt szereplésérõl.

Csomós József megjegyezte, hogy õ hétfõn, az MTI-tõl értesült arról, hogy a budapesti XII. kerületi turulszobor vasárnapi megáldásán Kiss Endre József személyében református lelkész is részt vett, aki - mivel a sárospataki gyülekezetben teljesít szolgálatot - a Tiszáninneni Református Egyházkerülethez tartozik.

Kiss Endre József ezen a ceremónián csak saját magát képviselhette, és nem a református egyházat vagy az egyházkerületet, mert a szerepvállalásáról korábban nem értesítette õket - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a lelkész saját felelõsségére vett részt a ceremónián, amelyhez viszont nem kell engedélyt kérni a püspöktõl. Ha valakinek bármiféle panasza van egy lelkész megnyilvánulásaival, kijelentéseivel kapcsolatban, akkor az illetékes egyházmegye - jelen esetben a Zempléni Egyházmegye - esperesi hivatalánál kell panasszal élnie - tette hozzá.

Az MTI a Magyar Katolikus Egyház Esztergom-Budapesti Fõegyházmegyéjének sajtóosztályától azt az információt kapta, hogy Forgách Alajos kanonok nem tájékoztatta a fõegyházmegye hivatalát arról, hogy a turulszobornál beszédet kíván mondani.

Szabó István, az MRE Dunamelléki Egyházkerületének püspöke az MTI-nek adott múlt szerdai nyilatkozatában cáfolta, hogy Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök - aki tavaly augusztusban a Magyar Gárda zászlóját megáldotta - részt vesz a turulszobor vasárnapi megáldásán.

Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az MTI-nek múlt szombaton azt nyilatkozta, hogy a Magyar Katolikus Egyház sem képviselteti magát a budapesti XII. kerületi turulszobor hétvégi avatásán.

Az MKPK titkára az MTI-nek hétfõn úgy fogalmazott, hogy "hivatalos tudomásuk nincs az ügyrõl", a vasárnapi ceremóniáról is csak informális úton értesültek, az MKPK-nak pedig hivatalosan egyetlen egyházi személyiség sem jelezte részvételi szándékát.

Az emlékmûvet a második világháború polgári és katonai áldozatai emlékére 2005 októberében állította a XII. kerületi önkormányzat az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán.

Az engedély nélkül emelt szobor fennmaradását támogatók, illetve a lebontását sürgetõk között gyakorlatilag azóta tart a jogvita. A hegyvidéki önkormányzat ez év július közepén fordult a Fõvárosi Bírósághoz a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal határozata ellen, amiért az nem adott engedélyt a turulszobor fennmaradására. Forgács Imre, a regionális közigazgatási hivatal vezetõje augusztus 6-án közölte az MTI-vel, hogy a Fõvárosi Bíróság elutasította a turulszobor lebontását elrendelõ jogerõs döntés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet. A határozat ellen az ítélõtáblához lehet fellebbezni.

Az emlékmû építése körüli jogi vitákon túl idõközben kiderült, hogy a turulszobor talapzatán a nyilas rémtettek elkövetõi közül többeknek a neve szerepel. Ez a Raoul Wallenberg Alapítvány által idén áprilisban szervezett konferencián hangzott el.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008