mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

64 év után rács mögül láthatja viszont Magyarországot

2008-08-24 22:16:29
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Index

Magyari Péter


Zentai Károly a vád szerint 1944-ben megölt egy 18 éves fiút, mert nem viselt sárga csillagot. A most 86 éves férfi kiadását három éve kéri Magyarország, egy ausztrál bíróság úgy döntött, hogy kiadják. Ha Zentait hazahozzák, szinte bizonyos, hogy a repülõtérrõl fogdába viszik.
 Charles Zentai három éve hírhedt ember Ausztráliában. Addig a Steiner Károlyként 1922-ben Magyarországon született férfi nyugdíjas elmegyógyintézeti ápolóként élte csendes életét Perth egyik külvárosában. Özvegy volt, négy gyereke, 12 unokája és 4 dédunokája látogathatta.

Zentai 2004-ben került a nemzetközi figyelem középpontjába: a náci háborús bûnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ az egyik keresett emberként azonosította (pere egy év múlva kezdõdött). A központ 2002-ben Utolsó Esély néven programot indított, hogy még élõ bûnösöket az igazságszolgáltatás elé állítsa. Aki a listájukon található személyeket azonosítja, jutalmat kap.
Balázs Péter meggyilkolása

Zentai aktája a Balázs-családtól került a központhoz, még az Utolsó Esély elindítása elõtt. Balázsék a második világháború idején Budafokon éltek, épp úgy, mint Zentai Károly, látásból ismerték egymást. 1944-ben lett 18 éves Balázsék Péter nevû fia. Mivel Balázsék zsidók voltak, ezért áprilisban Pétert munkaszolgálatra hívták be. Õ azonban nem engedelmeskedett, hanem hamis papírokkal bujkálni kezdett. November 8-án éppen a Vilmos császár körúton (ma Bajcsy-Zsilinszky körút) villamosozott, amikor Zentai Károly felismerte õt. Zentai a magyar honvédség katonája volt és illegalitásban lévõ zsidókra vadászott.

Zentai elõállította Balázs Pétert, mert zsidó létére nem viselt sárga csillagot. A fiút az Aréna út (ma Dózsa György út) 51-be vitte, egy kaszárnyába. A kaszárnyában délután háromtól este fél nyolcig verték a fiút. Ekkor megnyomorítva, a torkában lévõ vértõl hörögve a kínzói a földön hagyták, és elmentek borozni. Mire visszatértek, a fiú már nem élt. Ekkor Zentai és egy katonatársa a holttestét szekérre tették, elvitték a Dunához, és egy követ a lábára erõsítve hullámsírba temették.

Az ügyet 1946-47-ben vizsgáló magyarországi népbíróság több tanúvallomás alapján megállapította, hogy Zentai részt vett a fiú halálra kínzásában, két társával együtt õ volt az egyik, aki halálra verte. Balázs Péter édesapja, Balázs Dezsõ, könyvet írt fia tragédiájáról, és mindent megtett a bûnösök elfogásáért. A három vádlott közül csak Zentait nem kapták el.

A vádat részben az Aréna úti laktanyában szolgáló katonák és munkaszolgálatosok vallomásai alapján fogalmazták meg. A vallomások nem mindenben voltak egybehangzóak, de Zentai felelõsségérõl többen is, egymástól függetlenül beszéltek. Ugyanakkor a két másik, kínzással vádolt katona közül csak az egyik említette a nevét, mint társtettesét.

A másik két katona Máder Béla és Nagy Lajos voltak, közülük Nagy vallott Zentai ellen. Mádert az amerikai hadsereg adta ki a magyar igazságszolgáltatásnak, és 1946-ban életfogytiglanra ítélték. 1956-ban szabadult. Nagy Lajos 1947-ig szovjet hadifogságban volt, majd itthon halálra ítélték. Kegyelemben részesült, és életfogytiglani kényszermunkára módosították ítéletét. Õ is 1956-ban szabadult és a forradalom alatt elhagyta az országot. A vád szerint Nagy vitte Zentaival együtt a szekéren a Dunához Balázs Péter holttestét. Többen emlékeztek arra, hogy Nagy 1944 telén többször dicsekedett azzal, hogy Zentaival együtt halálra vertek egy zsidó fiút.

A Budapesti Katonai Ügyészség lezárta ellene a nyomozást

Zentai az oroszok bejövetelekor menyasszonyával együtt Németországba menekült, ahol amerikai megszállás alatt érte a háború vége. A magyarok hiába kérték az amerikaiaktól kiadatását, nem kapták meg, nem tudni hogy miért. Zentaiék 1951-ben vándoroltak ki Ausztráliába, ahol Charles néven öt év múlva állampolgárságot kapott.

A Wiesenthal központ megkeresésére Magyarország kérte Zentai kiadatását Ausztráliától. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozni kezdett Zentai ügyében. A nyomozást mostanra lezárták, a bizonyítékokat összegyûjtötték, és ez alapján Zentai kiadása után akár néhány héten belül vádat emelhetnek. Vagyis az összegyûjtött adatok alapján az ügyészség Zentait bûnösnek tartja.

Zentai 2005-ben azt mondta, hogy kész hazajönni és tisztázni magát. Aztán véleményét megváltoztatta, arra hivatkozva, hogy nem bízik a magyar igazságszolgáltatásban.
Három éve tart a per

Zentai ügye három éve húzódik, különbözõ szintû ausztrál bíróságokon. Elõször azért fellebbezett, mert szerinte a perth-i bíróság nem jogosult kiadatásáról dönteni. Ezt az ausztrál legfelsõbb bíróság visszautasította. A vádat végig tagadta. Hivatkozott zsidó barátokra, arra, hogy õ 1944 november 8-a elõtt egy nappal már elhagyta Magyarországot. Érvelt azzal, hogy több betegségben is szenved és nem élné túl a kitoloncolást. Mindezek ellenére a perth-i bíróság csütörtökön megállapította, hogy a magyar vádak megalapozottnak tûnnek, Zentai kiadható.

A végsõ döntést a kiadásról az ausztrál belügyminiszternek kell meghoznia, de a mostani ítélet alapján ez már csak formaság lehet. Zentai ugyanakkor húzhatja még az idõt, mert a döntést megfellebbezheti egy felsõbb bíróságon. Ügyvédei szerint élni is kíván ezzel a jogával.

Zentait két fia (akiket Steinernek hívnak) támogatja a pereskedésben, ami a család szerint csõdbe vitte a vádlottat. Az elmúlt három évnyi pereskedés és az elvesztett elõzõ fellebbezés 30 millió forintnak megfelelõ ausztrál dollárjába került. A csütörtöki döntés után is csak jelentõs óvadék letétele után távozhatott.

Amennyiben Zentait hazahozzák, várhatóan ausztrál rendõrök kísérik Budapestig. Itthon rögtön gyanúsítottként hallgatnák ki, és a katonai ügyészség várakozása szerint rögtön elõzetes letartóztatásba helyeznék.

 A Simon Wiesenthal Központ 2008-as toplistája

0. Alois Brunner - Szíria
Adolf Eichman segítõje volt, õ szervezte az osztrák, a görög, a francia és a szlovák zsidók deportálását. Utoljára 2001-ben látták, és mivel 1912-ben született, egyáltalán nem biztos, hogy életben van.

1. Aribert Heim - nem tudják hol van
Több koncentrációs tábor orvosa is volt. Foglyok százait ölte meg mérget injekciózva testükbe. Nem tudják merre bujkál, de van rá bizonyíték, hogy még él.

2. Ivan Demjanjuk - USA
Több koncentrációs tábor tömeggyilkosa, SS-kiképzõ. Az USA-ban már döntöttek a kitoloncolásáról.

3. Képíró Sándor - Magyarország
Az egykori csendõrhadnagyot az 1942-es újvidéki mészárlás társtetteseként és 44-es deportálásokért keresik. Ugyanakkor Magyarországon nem találták megalapozottnak a vádat, ezért nem indítottak ellene eljárást.

4. Milivoj Aner - Ausztria
Pozsega (Horvátország) rendõrfõnöke volt, szerbek, zsidók és cigányok deportálásának megszervezésével vádolják Horvátország már kérte kiadatását, de Ausztria nem járulkt hozzá.

5. Soeren Kam - Németorsazág
Egy dán újságíró meggyilkolásával vádolják. Áldozata ellopta a dán zsidók névjegyzékét, hogy akadályozza a deportálásokat. Késõbb részt vett a dán deportálások szervezésében. A dánok már kérték kiadatását Németországtól, egyelõre hiába.

6. Heinrich Boere - Németország
A Waffen-SS tagjaként három holland civil megölésével vádolják. Németország elsõ körben visszautasította kiadatását, de idén áprilisban már nyomozást indítottak ellene. Hollandiában 1948-ban a távollétében halálra ítélték.

7. Zentai Károly - Ausztrália
Elrejtõzött budapesti zsidók felkutatásával, feljelentésével és megölésével vádolják. Kiadatási ügye folyamatban van.

8. Mikhail Gorshkow - Észtország
Fehérorosz zsidók megölésével vádolják. Utoljára az USA-ban tûnt fel, Észtországban eljárás folyik ellene.

9. Algimantas Dailide -Németország
Bujkáló zsidókra vadászott Litvániában. Az USA kiutasította, Litvániában elítélték, de büntetését nem kellett letöltenie.

10. Harry Mannil - Venezuela
Bujkáló észt zsidókra és kommunistákra vadászott. Észtországban felmentették, de az USA-ból kiutasították.

 

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008