mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Az élet egy próbatétel (Life is a test......) - Esther Jungreis rebbetzin Budapesten

2008-08-24 22:30:37
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szeretettel meghívja Önt és kedves családját Rebbetzin Esther Jungreis rendhagyó elõadásáraDíszvendégek:
April H. Folley Amerikai Egyesült Államok Nagykövete
Aliza Bin Noun Izrael Állam Nagykövete

A rabbi feleségnek (rebecen) a zsidó közösségben hagyományosan fontos szerepe van, ám keresve sem akad párja Esther Jungreis rebecennek, aki egyszer egy elõadásával a legendás hírû New York-i Madison Square Gardent 18.000 fõvel, zsúfolásig töltötte. A Rebecen a zsidó világ egyik legmeghatározóbb közéleti nõ alakja, aki nagysikerû elõadásokat tart New Yorkban, Londonban, Jeruzsálemben és Hollywoodban, saját televízió showja van, amely hetente 8 millió háztartást ér el Amerikában. Könyveket ír, az Elhivatott élet magyarul is megjelent.

Személyesen ismeri Bush elnököt és az izraeli államfõt is. A Rebecen a szegedi fõrabbi családjában született nem sokkal a második világháború elõtt. Nem felejtett el magyarul és nem felejtette el Magyarországot sem.

Családja megjárta a holokauszt poklát Bergen-Belsent, s az életben maradottak a háború után kivándoroltak Amerikába. Ma a Rebecen az Egyesült Államok Holokauszt Emlékbizottságának élén áll, emlék múzeumot és saját szervezetét, a Hineni Heritage Centert nagy sikerrel mûködteti – itt a zsidó folytonosságot nemcsak Tórai hagyomány tanításával tartja életben, hanem siduch-jai (párközvetítés) is híresek – a világ minden részérõl érkeznek hozzá fiatalok.

Ez a rendkívül karizmatikus asszony elõadásaiban nem csak saját családja, a híres szegedi rabbi dinasztia életérõl beszél, hanem mindannyiunk életérõl, az élet állította próbatételekrõl, amelynek megoldása „embert” igényel – ezáltal embert farag belõlünk. Magával ragadó elõadásai során megszólít hívõket és nem hívõket, zsidókat és nem zsidókat egyaránt.

A Rebecen titka, hogy mindennapjaink nagyon is valóságos problémáival foglalkozik. Ha a tanulságokat levonjuk és olyan szép értékek szerint éljük életünket, mint a hála, a felelõsség, az együttérzés, az önfegyelem, a jótékonyság és a megbocsátás, akkor a zsidóság útja meghozza csodálatos eredményét – csak oda kell figyelni, és hinni kell benne.


Jegyek kaphatók:
Uránia Nemzeti Filmszínház (cím) valamint Fesztivál Jegyiroda 1075 Budapest, Síp utca 12.

Szeretettel várjuk!
 

 Idõpont: 2008. szeptember 15. hétfõ, 19:00 óra
Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház
Pontos cím: Budapest VIII. ker., Rákóczi út 21.
Jegyárak: 1.000, forint

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008