mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Bartus László: Bezárattam a kuruc.infót

2008-08-27 09:04:30
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Népszava Online


Magyarországon tévedésben vannak egyesek a szólásszabadságot illetõen: azt képzelik, a náci beszéd a demokrácia része, a náci beszéd szabadságától erõs a demokrácia. Minden demokratikus országban az ellenkezõjét állítják. Sokan tévhitben élnek, hogy a világ demokratikus országaiban ez ugyanúgy megy, mint Magyarországon.Amerikában egy zöldséges is biztos kézzel tesz különbséget gyûlöletbeszéd és szólásszabadság, mások nyugalmát zavaró agresszió és demokratikus joggyakorlás között. Amire például egy magyar bíró képtelen. A hazugság, rágalmazás, gyalázkodás, becsületsértés, gyûlöletre uszítás nem vélemény, kedves bíró urak. Ahogy a tojás sem az. Ezt sehol nem védi törvény, hanem a megtámadottak oldalán áll.

Mindezt onnan tudom, hogy a vakszerencse folytán New Jerseyben egy szál magam bezárattam a kuruc.info honlapját, amikor éppen ott próbálkoztak. A náci website hosszabb kényszerszünet után elõször a szomszéd kisvárosban ütött tanyát, az új szerverszolgáltató épülete tíz percre volt a lakásunktól. Miután olvastam a magyar lapokban, hogy Draskovics Tibor és Szilvásy György is úgy nyilatkoztak, a nemzetbiztonsági szolgálatok és a kormány mindent megtesz a kuruc.info bezárásáért, gondoltam, megkérdezem, hol tart az ügy. Meglepetésemre, a szolgáltató nem tudott semmirõl. Elmeséltem nekik, hogy ezt a website-ot már két amerikai szolgáltató lekapcsolta a szerverérõl a szerzõdési feltételek megsértése végett. Megkérdezték, mivel sértette a kuruc.info a szerzõdési feltételeket? Azzal, mondtam, hogy Zyklon B. reklámnak nevezi a magyar közélet megbecsült, zsidó származású tagjait, közzéteszi politikusok, újságírók, bírák és ügyészek telefonját, lakcímét, hogy fenyegessék meg õket, megszervezték egy budapesti híd lezárását, ami Amerikában terrorcselekménynek minõsül (Magyarországon közüzem megzavarásának, mert nem tud menni a 7-es busz, de ezt hagyjuk). A cég emberének tátva maradt a szája, szemei kikerekedtek, és elszaladt a fõnökéhez. Tíz perc múlva azonnali belsõ vizsgálatot rendeltek el. Ez volt délelõtt 11 órakor. Délután fél 3-kor már közölték, hogy a vizsgálat véget ért, a kuruc.infót gyûlöletre uszító tartalma, durva antiszemitizmusa, a szerzõdési feltételek megsértése miatt azonnal lekapcsolják a szerverükrõl. Az ügynek jót tett, hogy a híradások nyomán máshonnan is érkeztek panaszok. A szervertulajdonos képviselõje tipikus komputeres menedzser, akinek visszafogottsága ellenére érezhetõ volt hangjában az elképedés, hogy õ még ilyet nem látott. Egy percig nem volt kérdéses, hogy ez a gyalázatos honlap nem maradhat a szerverükön. Ezek jóravaló számítógépesek, akik businesst akarnak csinálni, féltik a cég jó hírét, nem akarnak semmiféle náci hordával keveredni, és hallani sem akarnak „hate site”-okról.

Mindezt azért mesélem el, mert Magyarországon évek óta terméketlen vita folyik arról, szabad-e a szélsõségeseket és a gyûlöletbeszédet korlátozni. Amerikában nem lehet ilyen website-okat üzemeltetni, legalábbis amerikai szervereken nem. Nem az állam tiltja, hanem a szolgáltatók szabályzata. A szervertulajdonosok csaknem azonos feltételekkel nyújtanak szolgáltatásokat, és nem engednek neonáci, antiszemita honlapokat saját szerverükön. Nem véletlen, hogy a kuruc.infónak sem lehet maradása sehol, ahol erre felhívják a szolgáltatók figyelmét. Amerikában köztereken sem lehet olyan szövegeket elmondani (ahogy Kanadában sem), mint amilyenek Magyarországon (szélsõ)jobboldali tüntetéseken elhangzanak. Aki nem hiszi, álljon ki New Yorkban, és kezdje el angolul mondani ugyanezeket, meglátjuk, hogyan értékelik a „szólás” szabadságát. Két perc múlva a lábánál fogva viszik el, a feje a járdán pattog. Pesten, persze, mindent jobban tudnak, olyanok is, akik életükben nem jártak Amerikában. De legyen ez a példa elég: délelõtt 11 órakor bementem a kuruc.info szolgáltatójához, és délután 3 után a kuruc.infót a Zyklon B.-vel együtt kisöpörték a szerverükrõl, hogy csak úgy füstölt.

Ez azonban felvet egy másik kérdést is: mi történik, ha a Fotress ITX nevû cég nem Cliftonban van, tíz percre a házunktól, hanem két állammal odébb, ahova a kuruc.info ezután költözött? Mert amint kikapcsolták, fél óra múlva már Connecticut államban mûködött egy másik szerveren, ahonnan jelenleg is elérhetõ. A rendészeti miniszter nagyon erélyes nyilatkozatot tett, de New Jerseyben még másfél nap múlva sem tudott a szolgáltató arról, hogy a kuruc.infóval bármi gond lehet. Egy alulképzett számítógépszakkörös az internetrõl egy perc alatt megmondja a cég telefonszámát, e-mail címét, ehhez nemzetbiztonsági hivatal sem kell. De senki nem intézkedett. Egy komplett csomagnak kellene készenlétben állnia, amit öt percen belül elküldenek minden új szolgáltatónak, ahova a kuruc.info menekül. Amikor az amerikai kormányzat illetékesség hiányában megtagadta a segítséget, megállt a tudomány. Hónapokig nem tettek semmit. Miközben ha valaki besétál az utcáról, fél nap alatt leállíttatja a szervert. Valamit – enyhén szólva – nem jól csinálnak.

Az Egyesült Államokban a kormányzat nem avatkozik magáncégek szerzõdéses viszonyába. Nem tilthat le website-okat, viszont a szolgáltatók azonnal megteszik, ha ügyfeleik gyûlöletkeltõ, antiszemita, pornográf, terrorizmusra buzdító, személyiségi jogokat sértõ tartalmat közvetítenek, amit a szerzõdési feltételek tiltanak. Ezért volt eredménytelen, amikor kormányzati segítséget kértek. Eközben egy panasz is alkalmas lehet arra, hogy a szerver tulajdonosa vizsgálatot indítson, és egy napon belül törlik a gyûlöletkeltõ honlapot. Lassan egy éve vajúdnak a nemzetbiztonsági hegyek és egereket sem szülnek. Amerikában nem játszanák ezt a nevetséges kergetõzést sem szerverrõl szerverre, hanem az FBI régen összefogdosta volna azt a 20-30 hülyegyereket, akik ezt a primitív mocskolódást elõadják, és már nem lenne kuruc.info. Még hír se lenne belõlük, csak névtelenül, ismeretlenül büdösödne a lábuk a börtönben.

És most ne tessék azt mondani, hogy vannak amerikai „hate-site”-ok is. Persze, vannak, de azok nem fenyegetnek konkrét személyeket, nem közlik senkinek a telefonszámát, hogy az illetõt zaklassák, lakcímét, hogy verjék meg, nem szerveznek hídlezárást, nem bátorítanak Molotov-koktélos támadásokra. Ilyen mocskos website talán a világon nincs. Ha ezt meg lehet tenni, minek a rendõrség, minek a titkosszolgálat?

Nem beszélni kellene, hanem csendben, gyorsan, határozottan cselekedni.

Bartus László, az Amerikai Magyar Népszava szerkesztõje

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008