mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Digitalizálják és az internetre teszik a Holt-tengeri tekercseket

2008-08-27 15:04:09
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: HVG


Speciális kamerák és világítótestek segítségével rögzítik digitális formában a világ egyik legkeresettebb dokumentumát, a negyvenes években egy Jeruzsálemtõl keletre fekvõ barlangban fellelt Holt-tengeri tekercseket.


 
A New York Times értesülései szerint az Israel Museum régészei különleges, nagyfelbontású kamerákkal és sem ultraibolya-fényt, sem hõt kibocsátó világítótestekkel digitalizálják a légkondicionált helyiségben tárolt tekercsek ezernyi darabját, amelyeket szeretnének elérhetõvé tenni az internetezõk számára.

A módszernek köszönhetõen a tekercsek korábban olvashatatlan darabkáinak a tartalmára is fény derülhet. A szakemberek szerint a projektnek óriási tudományos jelentõsége lehet. A héber Biblia legõsibb ismert változatát tartalmazó, kétezer éves írásokat, apokrif szövegeket, és egy zsidó szekta rituáléinak leírását tartalmazó tekercseket a negyvenes évek második felében fedezték fel. A papiruszra és pergamenre írt dokumentumok származási idejét az i.e. 3 századtól az i.sz. elsõ századig tartó idõszakra teszik a kutatók.

A tekercsek közül csupán néhány maradt meg nagyobb darabokban, amelyek közül több az Israel Museum állandó kiállításán tekinthetõ meg. A lelet nagyobb része mintegy 15 000 kisebb darabból állm, amelyekbõl a kutatók eddig 900 dokumentumot tudtak helyreállítani. Ez azonban hosszantartó vitákat robbantott ki, ugyanis a szakértõk azóta próbálják eldönteni, hogy az egyes darabok milyen sorrendben követik egymást, pontosan honnan származnak és mi a jelentése a szövegeknek.

A tekercsek a XX. század egyik legfontosabb régészeti leletének számítanak, mivel jelentõs információforrásnak számítanak a zsidó és a korai keresztény világról. Felfedezésük után sokáig csak egy szûk szakértõi kör férhetett hozzá, s csak az elmúlt húsz évben láthatták többek is az írásokat. Végül 2001-ben teljes terjedelmükben kiadták, azonban a szakemberek azóta is vitatják a fenti tényezõket.

A múzeumok is komolyan érdeklõdnek a tekercsek iránt, amelyeket idõrõl-idõre kiállítanak a világ különbözõ pontjain. Ez persze veszélyekkel is jár. Pnina Shor az Israel Museum tartósítási részlegének a vezetõje szerint, amikor egy-egy tekercset fény, nedvesség vagy hõ ér, az tovább pusztul. Még a speciális tárolási körülmények között is romlik az állapotuk valamelyest, mivel a 2000 évvel ezelõtt használt tinta, valamint az ötvenes években a tudósok által alkalmazott ragasztószalag tovább bomlasztja az anyagot.

Ugyanebben az idõszakban már egyszer lefotózták a darabokat, infravörös techológiát alkalmazva. Ezeket a képeket is légkondicionált helyiségekben tárolják, mivel olyan részleteket tartalmaznak, amelyek azóta már megsemmisült tekercseken álltak. Ezeket a régi fényképeket is digitalizálják majd a mostani projekt keretein belül.

„A szükség indította el a mostani kezdeményezést” – nyilatkozta Shor a New York Times-nak. „Fel akartuk mérni a tekercsek állapotát és arra jutottunk, hogy precíz fényképekre lesz szükségünk ahhoz, hogy pontosan megállapíthassuk, mennyire bomlottak le a tekercsek. Ezután rájöttünk, hogy a fotókból egy online adatbázist is készíthetünk, amelynek köszönhetõen bárki olyan minõségben és olyan részletességgel tekintheti meg a tekercseket, amilyenre korábban még nem volt példa.”

A teljes folyamatra egy, vagy két évre lesz szükség. A projektet Greg Bearman, a NASA Jet Propulsion Laboratory nevû részlegének egykori munkatársa vezeti. Az adatgyûjtõk csapatának élén Simon Tanner, a londoni Kings College kutatója áll majd.

„Ha ez a projekt befejezõdik, akár minden egyetemista szemügyre veheti a tekercseket, ennek pedig óriási hatása lesz a tudományos életre” – üdvözölte a kezdeményezést Jonathan Ben-Dov, a Haifa-i Egyetem bibliatudománnyal foglalkozó professzora.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008