mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Portré Mohos Gáborról, a katolikus püspöki kar titkáráról

2008-08-27 22:33:55
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

 Forrás: HVG


"Kamaszkoromban voltak világmegváltó álmaim, de ma már nincsenek nagy terveim, mert ha az ember nagyon a jövõben él, akkor a jelenben nem annyira" - mutatja meg Mohos Gábor, milyen változáson ment keresztül, mielõtt a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkárává s egyben szóvivõjévé választották.mohosg__bor.jpg
Mohos Gábor

A 35. születésnapját szeptember 11-én ünneplõ lelkipásztor pályaválasztásában alighanem a felmenõknek is nagy szerepük van: "Nagyszüleim sokat imádkoztak papi hivatásért, igaz, õk elsõsorban saját gyermekeikre gondoltak." A villanyszerelõ apa és pénzügyi elõadó mama fia a fõváros XVI. kerületében rendszeres miselátogató, a plébániai hittanóráknak, nyári táboroknak, biciklitúráknak hála, "természetes közeg volt számomra a hívõ közösség". Talán épp ezért, egyenes az út a pannonhalmi bencés gimnáziumba, bár ekkor még elhessegeti a papság gondolatát. Érettségi elõtt azonban minden különösebb esemény nélkül megvilágosodik - "megérett bennem, hogy pap legyek". Aztán gyors egymásutánban jön az esztergomi papnevelde, majd a római tanulmányok: elõbb a pápai Gergely Egyetemen, majd az erkölcsteológiára szakosodott Alfonziánumban pallérozza tovább magát. Hazatérve 1999-ben Paskai László bíboros szenteli pappá, rövid ideig káplánkodik Szentendrén és Budapesten a Rózsák terén, hogy 2003-tól Paskai utóda, Erdõ Péter titkáraként harcoljon Isten országáért. Innen került a püspökkari titkárság élére, ahol - a média tájékoztatása mellett - a grémium által hozott döntések végrehajtásáért is felel.

"Sokáig komolyan bicikliztem, ám 1990-ben ötvennel száguldva az aszfalton elszálltam." Ma, ha nagyon fáradt, akkor Magyarországon belül elvonul valahova, "ahol vége van az útnak, és mindenki békén hagy" - vall rekreációs preferenciáiról a püspökkari titkárság Városligeti fasori épületében lakó és a "még Veres András püspök idején vásárolt" Skoda Octaviát nyûvõ új titkár. Két öccse közül az egyik már egy, a család által addig érzett hiányt is orvosolt, "mivel már vannak gyerekei, így édesanyám nála unokázhat a kedvére".

HVG: Elárulja a titkát: hogyan kerülhet valaki ilyen fiatalon ilyen fontos egyházi pozícióba? Magas rangú ajánló vagy jó pályázat kellett hozzá?

Mohos Gábor: A püspökök bárkit jelölhetnek a posztra, és utána a kar tagjai szavaznak. Nekem talán annyi elõnyöm volt, hogy öt évig szolgáltam a bíboros úr mellett, és a legtöbb püspökkel munkakapcsolatban álltam. Úgy tudom, több mint háromnegyedük rám szavazott.

- Arra van tippje, mit láttak meg önben? Persze nem zárva ki a Szentlélek közremûködését...

- A szolgálatomat mindig úgy próbáltam fölfogni, hogy oda megyek, ahol szükség van rám, vagyis ahova a fõpásztorom éppen helyez. Soha nem volt kérdés, hogy engedelmességet ígérjek a feljebbvalómnak. Most is õk döntöttek, én csak készen álltam a feladatra.


- És úgy érzi, titkárként meg is tudja majd magyarázni a döntéseiket? Részt vett valamilyen speciális egyházi kommunikációs tréningen?

- Ilyen tanulmányokat nem folytattam. Lelkipásztorként azonban sokféle emberrel találkozom, így egy idõ után spontán kialakulnak bizonyos képességek, tulajdonságok, amik e munkára alkalmassá tehetnek. Persze van még miben fejlõdnöm.

- Lám, a jó pap is holtig tanul - és talán menetel is, egyre feljebb. Elõdjei közül Veres András szombathelyi püspök lett, Német Lászlót a napokban szentelték püspökké. Ön csak most lesz 35 éves, ami a püspöki kinevezés alsó korhatára; titkon azért már készül rá?

- Nem tartok tõle, de nem is készülök rá. Szerencsés vagyok, mert az életemben úgy jöttek a feladatok, az aktuális kihívások, hogy az teljes mértékben kielégítette pillanatnyi ambícióimat.

- És mekkora a mozgástere? Tegyük fel, megszületik egy püspökkari döntés, ami nem egyezik százszázalékosan a lelkiismeretével. Mit tesz, mit tehet?

- A püspöki kar véleményét eddig általában a magamévá tudtam tenni, így ha elém raknak egy közös döntésrõl szóló szöveget, azt hiszem, minden lelki probléma nélkül közvetíteni fogom.

- Régóta dolgozik Erdõ Péter mellett. Érez önmagában pluszlojalitást közvetlen fõnöke iránt?

- Munkaköröm feltételezi, hogy minden püspök atyával jó kapcsolatot ápoljak. Az egyforma kapcsolat viszont illúzió, még Jézusnál is volt "szeretett tanítvány" a 12 közül.

- Nyakunkat tennénk rá, hogy van "szeretett tanítvány" a sajtó világában is. Arra van stratégiája, hogyan kell leszerelni az olyan kekec világi újságírókat, akiket inkább csak a botrányok érdekelnek? Az még nem fordult meg a fejében, hogy imádkozzon a megtérésükért?

- A világi sajtóért eddig még nem imádkoztam, de ha ez felkérés, akkor nagyon szívesen. Amúgy nem hiszem, hogy nekem kellene megmondanom az újságíróknak, mirõl írjanak.

- Papként azonban nyilván sok tanácsot ad a híveknek, miközben a reflektorfény az alázatosságot is veszélyeztetheti. Hogyan harcol az ilyen jellegû kísértések ellen?

- Mindig törekedtem arra - belülrõl is -, hogy ne azonosítsanak a hivatalommal. Gyakran megtapasztalom, én sem vagyok különb másoknál: Isten adott esetben még egy nem hívõn keresztül is tud tanítani.

- Ha már emberi gyarlóság: elmondhatja nekünk, mi volt a legutóbbi nagy kísértése?

- Kísértések mindennap vannak, de most nem tudnék valami nagyot kiemelni. Ezek eléggé egy kaptafára mennek; a fõbb területek minden embernél ugyanazok.

- A tekintetben biztosítottnak látja magát, hogy ne történjék meg önnel olyan skandalum, mint Szabó Tamás volt tábori püspökkel, aki nõsülési szándéka miatt hagyta ott a hivatalát?

- Amikor az embert diakónussá szentelik, cölibátust fogad. Szentelését önként, minden kényszertõl mentesen, saját kézzel írt levélben kell kérnie a fõpásztortól. A cölibátusra nincsen - ahogy a házastársi hûségre se - százszázalékos garancia. Ha valaki egészen biztos magában, akkor nagyobb az esélye, hogy belebukik, mert merev lesz. Én is csak bizakodom Isten hûségében, amit mindennap tapasztalok, de nem mondom azt, hogy biztosan nem fogok kiugrani.

- Nem nézi irigységgel protestáns kollégáit, akik nemcsak hogy házasodhatnak, de még parlamenti képviselõk is lehetnek, míg a katolikus papoknak be kell érniük az idõnkénti szószéki politizálással?

- Helyesnek tartom a mi gyakorlatunkat, tiszteletben tartva természetesen a protestáns álláspontot. Nekem nincsenek, soha nem is voltak politikai ambícióim.

- Most, amikor a vasárnapi munka dolgában is politikai vita van, csak halkan merjük megkérdezni: önt dolgoztatja Erdõ Péter bíboros az Úr napján?

- A vasárnap nekünk természetesen nem pihenés, hanem istentisztelet. Nem mellesleg az eredeti, szentírási értelme a pihenõnapnak az aktív Istenre figyelés. A misézést ezért nem is tartom munkavégzésnek.

- Elõdje többször kikelt a KRESZ-ben bevezetett zéró tolerancia ellen, mondván, az ellehetetleníti a papok borfogyasztással együtt járó misézését. Ön misézik vagy vezet?

- Ha az ember kevés borral misézik, és utána megiszik egy pohár vizet, akkor, amennyire én tudom, nem mutatja ki a szonda. De sofõrként minden más esetben elutasítom az alkoholt.
 


IZSÁK NORBERT-DOBSZAY JÁNOS
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008