mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

"A zsidó kultúra nyitott, befogadó"

2008-08-31 20:24:20
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: STOP


A zsidó kultúra nyitott, befogadó - hangzott el a Dohány utcai zsinagóga elõtti Herzl téren, a XI. Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján vasárnap délelõtt.1998-ban rendeztek elõször Budapesten Zsidó Nyári Fesztivált - emlékeztetett a megnyitón Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezetõ igazgatója, de már 1999-ben a vidéki városok is bekapcsolódtak a programba.

Az idei fesztivál "nulladik" eseményére, a Magna Cum Laude koncertjére szombaton este került sor az A38 hajón. A hagyományos megnyitót azonban Európa legszebb zsinagógája elõtt tartották vasárnap délelõtt.

Zoltai Gusztáv idézte a mostani szlogent: a tehetségek fesztiválja - mert minden eddiginél több fiatal mûvész mutatkozhat be.
Hangsúlyozta: elvitathatatlan érdeme a fesztiválnak, hogy a zsidó szó ma pejoratív felhang nélkül hangzik el a kultúra jelzõjeként. Hiszen ez a kultúra reneszánszát éli, számos értéket teremtett, amely magyarként szerzett jó hírt külföldön: példa lehet erre a Purim címû balett és zenéje.

A fesztivál egyaránt szól a zsidókhoz és nem zsidókhoz, fiatalokhoz és idõsekhez, mindenkit igyekszünk megszólítani - jelentette ki Zoltai Gusztáv. A fesztivál a mûvészet köntösében hirdet megértést és barátságot.

Aliza Bin-Noun, Izrael állam budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy a zsidó kultúra nyitott, befogadó, ez jellemzõ Izraelre, ahová fennállásának 60 éve alatt több mint 100 országból érkeztek bevándorlók.

Ez a sokféle nép fantasztikus módon színesíti az ország kulturális életét - emelte ki. - Izraelnek európai gyökerei is vannak, mert Európából érkezett az ország lakosságának nagy része, köztük 250 ezer magyar zsidó.
Innen indult el - emlékeztetett a nagykövet - az Izrael állam létrehozásáért fáradozó Theodor Herzl, de sorolni lehetne a világhírû tudósok, alkotó- és elõadómûvészek sokaságát, akiket idekötöttek a gyökerek. A jelenkori zsidó kultúra híd, amely jól szolgálja azt a szellemiséget, amelynek értelmében 2008 a nemzetközi kulturális párbeszéd éve lett.

Kiss Péter kancellária-miniszter felidézte, hogy egy tragikus emlékû helyen állnak a megnyitó résztvevõi: itt állt a gettó kapuja, amely 63 évvel ezelõtt tárult föl. Tíz évvel ezelõtt egy másik kapu nyílt ki, a budapesti zsidóság kaput tárt a világra, a kapcsolat, a kultúra kapuját.
A Zsidó Nyári fesztivál sikerének bizonyítéka, hogy Magyarország egyik leglátogatottabb eseményévé nõtt. Sokan apropónak tekintik, hogy a kultúra gazdagságával találkozzanak, hiszen nemcsak hagyományõrzõ produkciók sorakoznak a fesztivál programján.

Sok a fiatal elõadó, XXI. századi produkciók láthatók, hallhatók. Tehát nemcsak visszatekintõ, hanem elõretekintõ kulturális alkotások. A fesztiválon nem zsidók is kapcsolódnak a zsidó kultúrához - emelte ki a kancellária-miniszter - figyelmeztetve a többségi társadalmat arra, hogy lehet és kell így együtt élni.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008