mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

„Magyarország imázsa alapvetõen pozitív”

2008-08-31 20:36:13
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Shiri Zsuzsa Interjúja Szentgyörgyi Zoltánnal, Magyarország új Tel Aviv-i nagykövetével
 

Forrás: Szombat


Néhány hete Magyarország új nagykövetet küldött Tel Avivba, miután Dr. Gyenge András mandátuma véget ért. A diplomáciai képviselet új, fiatal vezetõje, Szentgyörgyi Zoltán elsõ interjúját a Szombatnak adta.
 


 

Szentgy__rgyi_Zolt__n.JPG
Szentgyörgyi Zoltán nagykövet

Néhány hete Magyarország új nagykövetet küldött Tel Avivba, miután Dr. Gyenge András mandátuma véget ért. A diplomáciai képviselet új, fiatal vezetõje, Szentgyörgyi Zoltán elsõ interjúját a Szombatnak adta.

Tel Aviv elõtt merre teljesített diplomáciai szolgálatot?

Mintegy húsz éve dolgozom karrierdiplomataként, ezalatt végigjártam a nagykövetségi ranglétrát. Elsõ külszolgálatom Portugáliában volt, 1993-97 között, ahol gyakorlatilag minden munkakörrel foglalkoztam, a konzulitól a kulturális attaséig, valamint kivettem a részem a gazdasági és a politikai ügyekbõl is, már ahogy az egy fiatal diplomatánál, egy kis követségen szokás. Mindez kiváló iskola volt. Késõbb, 2001 és 2005 között Párizsban éltem, a francia külpolitikával foglalkozó követségi tanácsos voltam.

A Budapesten eltöltött idõszakokban jellemzõen a miniszteri kabinetirodákban foglalkoztattak, négy miniszterrel dolgoztam különbözõ beosztásokban, tanácsadóként, illetve a végén már kabinetfõnök-helyettesként: Kovács Lászlóval, Martonyi Jánossal, Somogyi Ferenccel és Göncz Kingával. Az Izrael elõtti évben a Külügyminisztérium I. Európai Fõosztályának voltam a helyettes vezetõje. Itt az európai országok túlnyomó többségének bilaterális kapcsolatait ápoltuk, harminc országot felügyeltünk. Rengeteget tanultam ebbõl az idõszakból.

Honnan jött a Közel-Kelet iránti érdeklõdés?


Furcsa módon, éppen párizsi tartózkodásom alatt szerettem bele a Közel Keletbe. Sok dolgot lestem el a francia diplomáciától és diplomatáktól, s arrafelé a közel- keleti témák nagyon jelen vannak. Nemcsak azért vonz ez a világ, mert a békefolyamat intellektuális kihívás minden politika iránt érdeklõdõ embernek, hanem azért is, mert itt szinte egyedülálló módon keverednek a kultúrák, s nagyra tartom a multikulturális sokszínûséget.  Régi vágyam volt, hogy  ezzel a régióval foglalkozzam, de valójában szerintem azért cseppentem ide, mert afféle integráló személyiség vagyok, aki viszonylag könnyen tud egyeztetni egymástól távol esõ álláspontokat.

Ön szerint mi Budapest és Jeruzsálem kapcsolatának legfontosabb jellemzõje?

A magyar-izraeli kapcsolatrendszer nagyon bonyolult, nem egy tipikus kétoldali viszony, hanem nagyon sok szereplõs. Szerepet játszik benne a magyar ajkú izraeliek közössége, a magyarországi zsidóság, a zsidó szervezetek, sõt sok tekintetben még az amerikai zsidók képviseletei is. Ezen rendkívül összetett viszonyok közepette kell megteremteni az összhangot.

Idén Sólyom László látogatása,  majd a magyar parlamenti küldöttség delegációja idején is elhangzott, hogy a magyar diplomácia láthatóbb szerepre törekszik a Közel Keleten. Mit jelent ez az Ön számára?

2011-ben Magyarország látja el fél évig az Európai Unió elnöki posztját, s ennek kapcsán Izraelben is az aktuális magyar nagykövet, vagyis én fogok elnökölni az unió nagyköveteinek rendszeres helyi  találkozóin. Magyarország, az integráció kapcsán  megpróbál globális felelõsséget is felvállalni. Terveink szerint, a jövõben is megtartjuk a magyar álláspont kiegyensúlyozottságát, de egy magasabb aktivitási szinten. Bár messze még az év vége, idén már 18 delegáció járt Izraelben, ami mögött nagyon komoly magyarországi kapcsolatfejlesztési szándék van. Tervezünk egy miniszterelnöki látogatást is 2009 elejére, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulójára. Elképesztõen dinamikus a kapcsolatrendszerünk, s persze nemcsak a látogatások a fontosak, hanem fõleg az ekkor elintézett ügyek, például ha sikerül aláírni fontos szerzõdéseket, amelyek újabb lendületet adhatnak a következõ évekre.


Az interjú teljese terjedelmében ide kattintva olvasható el.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008