mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Gyõzzön a humanizmus

2008-09-01 21:16:29
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Hír6


A társadalom humanista erõinek összefogására van szükség - hangsúlyozta Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke azon a megemlékezésen, amelyet a II. világháború kitörésének 69. évfordulóján szervezett a szövetség Budapesten a Deák téri Bajcsy-Zsilinszky Endre-szobornál."Emlékezzünk közösen a fasiszták kezdeményezte háború szörnyûségeire, ugyanakkor ítéljük el a hazai újfasiszta szervezõdések erõsödését, a Magyar Gárda térnyerését, illetve minden más erõszakos rasszista megnyilvánulást" - hangsúlyozta a MEASZ elnöke.

Cselekvési program

Felszólította a magyar kormányt, készítsen széles körû cselekvési programot a szélsõséges nézetek terjedésének megakadályozására. A gyûlés résztvevõihez levelet intézett Sólyom László köztársasági elnök titkárán, Landi Balázson keresztül. Biztosított mindenkit, hogy a 2006. évi holokauszt emléknapon kifejtett gondolatai a kirekesztésrõl, a diszkriminációról, ma is érvényesek.

Sólyom László akkor úgy fogalmazott: "fel kell lépni a vallási türelmetlenség, a személyek vagy csoportok elleni uszítás, zaklatás, erõszak ellen, amely etnikai származásuk vagy vallási meggyõzõdésük miatt éri õket".

"A holokauszt bekerült a 20. századi magyar történelem kibeszéletlen, elfojtott traumái közé, Trianon, 1956 mellé. Közben elfogynak azok, akiknek személyes elszámolnivalója volna a lelkiismeretükkel, és közben megszûnt a hallgatás politikai kényszere is. Megmaradtak azonban a görcsök, örököltük a megszólalás nehézségeit. (...) A világ ezzel szemben nem fojtotta el magában, hogy megtörtént a holokauszt." - mondta a köztársasági elnök a 2006. január 27-i parlamenti megemlékezésen.

A jövõ érdekében is emlékezni kell

Vitányi Iván szocialista országgyûlési képviselõ, a MEASZ Nemzeti Tanácsának elnöke a hétfõi gyûlésen arról beszélt, hogy ez az alkalom megemlékezés, hiszen ünnepelni csak a háború befejezését lehet és kell is.

"Nem tudtuk elképzelni, hogy a fasizmussal még a XXI. században is találkozunk" - mondta Vitányi Iván, hozzátéve: a fiataloknak, akiknek már csak történelem ez a dátum, tudniuk kell, hogy mi történt ezen a napon, milyen folyamatok folytatódtak, illetve indultak el.

Schiffer János, a MEASZ elnökségének tagja arról beszélt, hogy a magyar társadalom nem nézett igazán szembe korabeli tetteivel. "A mélyben ott van a régi elõítélet, a rasszizmus és jön elõ" - mondta Schiffer János, hozzátéve, hogy az árpádsávos felvonulók, a gárdisták, a motorosok csak a felszínt jelentik.
A gyûlés szónokai egyöntetûen arról beszéltek, hogy széles körû társadalomi összefogással kell megakadályozni a fasiszta, szélsõséges, kirekesztõ eszmék terjedését, erõsödését. A nagygyûlésen mintegy kétszázan vettek részt.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008