mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Közel volt Mengeléhez a Moszad

2008-09-01 18:37:03
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: FigyelõNet


A Moszadnak kész terve volt 1960-ban Josef Mengele náci háborús bûnös elfogására, de az utolsó pillanatban feladta e tervet, nehogy veszélyeztesse általa Adolf Eichmannak, a "végsõ megoldás" egyik kitervelõjének kézre kerítését - közölte egy hétfõi interjúban az izraeli titkosszolgálat egyik volt vezetõ tisztségviselõje.Izrael.lap.hu "Felleltük és azonosítottuk Adolf Eichmannt Buenos Airesben, s azután felfedeztük, hogy Mengele is ott tartózkodik" - mondta el hétfõn a francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában Rafi Eitan, a nyugdíjügyek minisztere, aki az Eichmann elfogását és Izraelbe vitelét végrehajtó Moszad-csoportot vezette.

Moszad-ügynök volt az izraeli külügyminiszter Mint elmondta, Eichmann után nyomozva bukkantak Mengelének is a nyomára. Eitan csoportja fellelte és lefényképezte Argentínában az álnéven rejtõzködõ Mengelét, és ismerte a lakcímét is. (A "halál angyalaként" hírhedtté vált náci orvos különösen szadista kísérleteket végzett a második világháború alatt zsidó és cigány foglyokon az auschwitzi megsemmisítõ táborban, és részt vett utóbb gázkamrába küldött foglyok tízezreinek kiválasztásában.)

Néhány nappal Eichmann elfogása elõtt a Moszad akkori vezetõje, Iszár Harel gyorsan tervet készíttetett Mengele elfogására és Izraelbe vitelére. "Én azonban elleneztem a tervet, mert attól tartottam, hogy Eichmann elfogása is meghiúsulhat (ha egyszerre akarják kézre keríteni mindkét háborús bûnöst)" - mondta Eitan.

Harel akkor úgy döntött, hogy Mengele elfogását késõbbre halasztják, akkorra, amikor Eichmann már Izraelben lesz. "Mengele azonban eltûnt Buenos Airesbõl, és egy idõre nyomát vesztettük. Kerestük Brazíliában és Paraguayban, és sikerült is rátalálnunk, sõt le is fényképeztük, elfogni azonban nem tudtuk" - tárta fel a régi akciók részleteit az egykori Moszad-tisztségviselõ.

Mengele 1979-ben halt meg Brazíliában. 1992-ben DNS-vizsgálattal azonosították holttestét. (Két fiából vett DNS-mintákkal vetették egybe a tetembõl vett DNS-mintát.)

Eichmann azonban kézre került 1960 májusában. Izraeli ügynökök elfogták Argentínában, és titokban Izraelbe vitték, ahol egy bíróság halálra ítélte. 1962. május 31-én kivégezték.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008