mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Megalakult a Magyar Demokratikus Charta

2008-09-07 00:59:26
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: HVG
 

A társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében megalakult a Magyar Demokratikus Charta szombaton Budapesten, a Mûvészetek Palotájában. A felhívás szerint a kirekesztés járványként terjed a társadalomban, egyes csoportok újra és újra elvitatják a kisebbségekhez tartozóktól, a másként gondolkodóktól a jogot, hogy egyenrangú polgárokként a nemzeti közösség tagjai lehessenek - olvasható a felhívásban.A rendezvényen jelen volt a Magyar Demokratikus Charta kezdeményezõje Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke is, de nem szólalt fel.

Az eseményen több mint százan vettek részt, néhány pártpolitikus kivételével, ismert értelmiségiek, közéleti szereplõk. Így például ott volt Somló Tamás zenész, Valki László nemzetközi jogász, Bodor Pál újságíró, Deák Péter biztonságpolitikai szakértõ, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.
A charta elsõ nagyobb rendezvénye szeptember 20-án lesz - közölte az egyik szervezõ, Vitányi Iván szocialista politikus, szociológus.  Hozzátette, háromszázan jelezték, hogy csatlakoznának a chartához, de még nem mindenki írta alá a dokumentumot.

Vitányi Iván a rendezvényen felszólalva azt mondta, a veszély tényleg nagyobb, mint az elmúlt 18 évben bármikor, a radikális szélsõjobb katonai egyenruhában masírozik, egyre több a fegyveres, bombás atrocitás, minden másság kirekesztése, és bõven akadnak a legális jobboldalról is, akik tûrik, bátorítják, támogatják ezt a folyamatot.

Hozzátette, nem pusztán megújítják a Demokratikus Chartát. Mint mondta, sokban hasonló, de mégis más a helyzet a Demokratikus Chartához képest, mert az ország azóta sok mindenben elõrelépett, de a fenyegetés azóta még nagyobb és azt is fenyegeti, amit eddig elértek.

A Demokratikus Chartát aláíró közéleti személyiségek annak idején, 1991-ben, amiatt fejezték ki aggodalmukat, hogy akadozik az országban a demokratikus átalakulás. Vitányi Iván most mindenkit összefogásra szólított fel, aki nem tartozik a szélsõségesekhez. A politikus felszólalása után több jelenlévõ is elmondta, miért írta alá a chartát.
Mizsei Béla volt kisgazda képviselõ szerint "a Magyar Gárda akciói termékeny talajra találtak Magyarországon, mert bizony nagyon sokan viszolyognak a cigányságtól magatartásuk miatt".

Szerinte a megoldás az, hogy a romákat "ki kell mûvelni". Mizsei Béla arra kérte a cigányság vezetõit, hogy "kicsit regulázzák meg õket, talán akkor változtatnak magatartásukon".

Erre válaszolva Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke felszólalása elején közölte: "a felhívásra megregulázom magam, és rendkívül visszafogott leszek a magyar politikusokkal és értelmiségiekkel szemben". Szerinte a magyarországi romák a II. világháborús népirtás utáni történetük legdrámaibb korszakát élik: elsõsorban a vidéken élõ cigányságot rasszista erõszak fenyegeti. Horváth Aladár szerint a politikusoknak egyszerre és együtt kell kiállniuk az uszítással szemben és elutasítaniuk azt.

Ungváry Rudolf történész elmondta, mára olyan demokrácia alakult ki, ahol együtt kell élni nyílt antiszemitákkal, akik magukat nem vallják antiszemitáknak, és nyílt nyilasokkal, akik magukat nem vallják nyilasoknak. A magyar politikai élet a velejéig hazuggá vált - vélekedett.

A felhívást többek között aláírta, de nem volt jelen a rendezvényen Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Béki Gabriella, az SZDSZ országgyûlési képviselõje, Heller Ágnes filozófus, Karafiáth Orsolya költõ, Iványi Gábor metodista lelkész, Mundruczó Kornél filmrendezõ.

Az aláírók közül jelen volt többek között Nagy Imre mártír miniszterelnök két unokája, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc, Moór Mariann színésznõ, Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselõ, Donáth László evangélikus lelkész, az MSZP országgyûlési képviselõje, Bauer Tamás közgazdász, volt szabad demokrata parlamenti képviselõ.
A helyszínen írta alá a dokumentumot többek között Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyûlési képviselõje, aki újságíróknak azt mondta, 1990-ben azt remélte, hogy az átalakulás mentálisan is sokkal gyorsabb lesz, de ma azt látja, hogy nagyon régrõl velünk élõ gyûlölködések jelentek meg a közéletben. Szeretném, hogy ez kisebb legyen - fûzte hozzá.

A politikus közölte, az SZDSZ támogatja ezt a mozgalmat, de azt nem helyesli, hogy pártok vegyenek részt benne, ezért az SZDSZ pártként nem vesz rész benne.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a július elejei melegfelvonulás másnapján a szélsõségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet kezdeményezett Magyar Charta néven. Eredetileg szeptember 6-ára gyûlést terveztek, késõbb azonban a kormányszóvivõ jelezte, aznap alakul meg a Magyar Demokratikus Charta. A demonstráció csak ezt követõen, szeptember 20-án lesz.

A Fidesz már a miniszterelnök júliusi bejelentése után jelezte, nem vesz részt a gyûlésen, az SZDSZ pedig azt közölte, csak akkor lesz jelen, ha az esemény nem lesz pártrendezvény.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008