mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Szétesik a szélsõjobb? Mit szervez Budaházy és Toroczkai?

2008-09-07 01:01:03
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: STOP
 

Egy szélsõjobboldali belharc áll annak a hátterében, hogy elmarad a Magyar Önvédelem Mozgalom ma délutánra, a Hõsök terére tervezett gyûlése: Budaházy, Toroczkai, a Magyar Gárda és a kuruc.infó vállvetve fúrta meg az elvileg közös akciót, pedig a futball nácik úgyis Budapestre jönnek.A MÖM-öt 2005-ben hozta létre egy Kovács Géza nevû, inkább csak a szélsõjobb berkekben ismert egyén, hogy kapcsolatot teremtsen a MIÉP romjain létrejövõ pártkezdeményezések, valamint a még tõlük is jóval radikálisabb, mára utcai ellenállókként aposztrofált, a fizikai erõszakban otthonosan mozgó futball nácik és egyéb neonyilas szubkultúrák között.

Az utóbbi két év rendszeressé váló, idõnként utcai összecsapásokba torkolló szélsõjobboldali politikai demonstrációinak rendre a MÖM szervezte a bázisát, mint tavaly október 22-én, a Vértanúk terén vagy idén március 15-én, a Blaha Lujza téren. Ezeken rendre felvonultak az ultranacionalista celebritások, így lett volna szombaton is.

A Hõsök terére szervezett gyûlésen részt vett volna MIÉP-listán négy évet az Országgyûlésben is eltöltõ ifj. Hegedûs Lóránt református lelkész, Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Morvay Krisztina, az emberi jogvédõdõbõl szélsõjobboldalivá avanzsált jogásznõ, a Magozott Cseresznye és a Romantikus Erõszak nevû zenekarok, a "nemzeti érzelmû motorosok", illetve kilenc elsõosztályú és egy NBII-es (Ferencváros) futballklub ultrái egyaránt megjelentek volna- tekintve, hogy amúgy is fölrándulnának a fõvárosba, mert este Dánia ellen játszik a válogatott világbajnoki selejtezõt.

A dolog apropóját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök július elején meghirdetett (akkor még) Magyar Chartája adta, amelyik a Gay Pride szétverésének apropóján a szélsõjobboldal térnyerése ellen indított volna mozgalmat, és éppen szeptember hatodikán tartotta volna a nagygyûlését.

Ezt viszont a 2002-es hídfoglalás során elhíresült Budaházy György és a a Hatvannégy Vármegye nevû irredenta szervezet által ismertté vált Toroczkai László, a neonyilas szubkultúra makkalsó módjára összenõtt váteszi provokációnak értékelték, habár utólagos - a szélsõjobb faliújságon, a kuruc.infón megjelent - közleményükben azt állították, Kovács Géza csak az ellenszervezkedés megkezdése után vonta be õket a tervébe.

Ki mozgatja a szálakat a háttérben?

Budaházy és Torockai elõbb igent mondott, utóbb nemet, majd megint igent, és végül, miután a Magyar Charta nagygyûlését a szocialisták szeptember 20-ára tolták, "Gyurcsányék megfutamodására" hivatkozva végleg lemondták a részvételt. Kovács nélkülük is megtartotta volna a rendezvényt, ám ekkor saját berkein belülrõl újabb támadások érték: elõbb a Magyar Gárda ún. fõkapitánya tiltotta meg mozgalmárainak egyenruhás részvételét, majd a kuruc.info támadta meg, egyenesen parazitának nevezve a MÖM-elnököt cikkeiben.

Az offenzíva hatására a megalázott Kovács (leközölték egy belharc során összevert képét is) végül elállt a demonstrációtól.

A formális indok szerint az antifasiszták távolmaradásával okafogyottá vált, a nemhivatalosat azonban maga is megemlíti közleményében: Budaházy és Toroczkai fúrta meg a rendezvényt. Szélsõjobboldali körökben közismert, hogy az említettek épp azt a szerepet töltenék be, amit Kovács is akart: összeköttetést a politikai és a katonai szárny között.

A Hõsök terén tehát nem lesz rendezvény, a Blahától az Oktogonig, majd onnan a Városliget vagy a Kossuth tér felé azonban mégiscsak felvononul két pszeudoszervezet, a Magyar Nemzetért Mozgalom és a Nemzettel a Hazáért Összefogás Közössége. Mert ha Budaházyék politikai terveibe ez nem is fér bele, a magyar futballválogatott mégiscsak játszik szombat este: a futballnáciknak pedig valamivel le kell kötniük magukat.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008