mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Vád alá helyeznék az izraeli kormányfõt

2008-09-07 23:04:51
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Origó
 

Az izraeli rendõrség Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vád alá helyezését javasolja, korrupció és hivatali visszaélés miatt. Olmert, aki hat különbözõ korrupciós botrányba keveredett, a rá nehezedõ növekvõ nyomásra már bejelentette: szeptemberben leköszön tisztségérõl.Ehud Omert izraeli miniszterelnök vád alá helyezését javasolta a rendõrség - jelentette vasárnap az izraeli média. A rendõrség korrupció és hivatali visszaélés miatt indítványozott vádemelést az ügyészségnek. A rendõrségi indítvány jogi jelentõségét mérsékli, hogy a kormányfõ tényleges vád alá helyezésérõl a fõállamügyész, Meni Mazuz dönt.

Olmert július végén jelentette be, hogy lemond hivataláról, miután pártja, a Kadima szeptemberben új vezetõt választ magának. A politikus ellen korrupció gyanújával folyik nyomozás, ezért az utóbbi hónapokban erõsödött rajta a nyomás, fõként saját pártja felõl.

A jelenleg a Kadima nevû pártot is vezetõ a jelenleg a pártot is vezetõ Olmert hat különbözõ korrupciós botrányba keveredett bele, ami alaposan megtépázta tekintélyét. A rendõrség csalással, hivatali hatalommal való visszaéléssel, a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével gyanúsítja a politikust és többször kihallgatta.

A korrupciós ügy középpontjában egy amerikai állampolgárral kapcsolatos vádak állnak. A Morris Talansky nevû férfi a gyanú szerint a 2006-os kampány során készpénzben adott támogatást Olmertnek, aki utóbb luxuscikkeket vásárolt a pénzbõl. Olmert tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el, de korábban megígérte: lemond, ha vádat emelnek ellene. A kormányfõ a szerdai tévébeszédben is élesen bírálta a rendõrségi vizsgálatot. Kijelentette azt is, hogy hibákat követett el, amit sajnál, de emelt fõvel távozik tisztségébõl, utána pedig bebizonyítja ártatlanságát.

Számos szakértõ szerint Olmert politikai tekintélyvesztése nem tett jót a tervezett palesztin-izraeli békemegállapodásnak, amelyet az év végére szeretnének tetõ alá hozni - írta a BBC.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008