mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Randolph Braham kitüntetése

2008-09-08 11:28:04
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Hírextra


Randolph Braham történészt, a magyar holokauszt neves amerikai kutatóját tüntette ki vasárnap a New Brunswicki-i Amerikai Magyar Alapítvány az általa adományozott Abraham Lincoln-díjjal.Az elismerést - amellyel kiemelkedõ eredményeket elérõ magyar származású embereket, a magyarság érdekében, a magyar névnek és kultúrának elismerést szerzõ amerikai személyiségeket jutalmaznak - az alapítvány székhelyén, a New Jersey állambeli New Brunswickban adta át Harsányi Zsolt, az alapítvány elnöke.

Az Amerikai Magyar Alapítványt magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetõk alapították 1955-ben abból a célból, hogy a magyar kulturális hagyományokat ápolja és népszerûsítse az Egyesült Államokban. Különbözõ adományokból kiadványokat, akadémiai programokat, ösztöndíjakat támogat. Múzeumát, könyvtárát és levéltárát New Brunswickban, 1989-ben nyitotta meg.

A Lincoln-díjat korábban mások mellett olyan személyiségeknek adományozták, mint Bay Zoltán fizikus, Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász, Hargitay Mariska színésznõ és Dohnányi Ernõ zeneszerzõ.
Randolph több mint hetven könyvet írt és szerkesztett a magyarországi és a romániai holokausztról. A magyar származású professzor idén májusban nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a magyarországi antiszemitizmus erõsödése miatt Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlap március 19-i számában közölt - a történész megítélése szerint "arcátlanul antiszemita" - cikke kapcsán.

Az Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában ugyancsak vasárnap nyílt meg és egy hétig látható a második világháborúban zsidókat mentõ svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat. A "Carl Lutz és a legendás budapesti Üvegház" címû vándorkiállítást korábban az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban és washingtoni Kossuth-házban is bemutatták.

A tárlathoz kapcsolódva Randolph Braham A semleges országok diplomatái Magyarországon és a holokauszt címmel tartott elõadást. Jövõ szerdán Philip Cantor pedagógus a zsidómentõ diplomatákról értekezik, vasárnap pedig Dvorah Hilsenrath, a magyarországi holokauszt egy túlélõje személyes élményeit eleveníti fel.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008