mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Zsidó kulturális fesztivál Szegeden

2008-09-08 23:02:24
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Hírextra


Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Õszi Zsidó Kulturális Fesztivált; a kedden kezdõdõ és november 16-ig tartó rendezvényen hangversenyek, kiállítások, könyvbemutatók és egy irodalmi est várja az érdeklõdõket a Tisza-parti városban.A fesztivált 2005-ben azzal a céllal indították el, hogy bemutassák a város zsidóságának múltját, jelenét, s talán jövõjét is, megismertessék a zsidó kultúrát a szegediekkel és bemutatkozási lehetõséget teremtsenek a fiatal tehetségeknek - mondta el Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a csongrádi megyeszékhelyen a kulturális rendezvénysorozatról hétfõn tartott sajtótájékoztatón.

A fesztivál rendezvényei - melyek ízelítõt adnak a magyar és a magyar-zsidó kultúrából - elsõsorban a szegedi új zsinagóga köré csoportosulnak, s a fellépõ mûvészek többsége is a 105 éves épület rekonstrukciójára ajánlja föl tiszteletdíját. Itt lesz a kedden este a fesztivál nyitókoncertje is, melyen a zürichi Duo Skylla - Ursula Fortin hegedû-, és Marosvári Dorottya zongoramûvész - lép föl.

Hangversenyt ad a zsinagógában a Szegedi Kamarazenekar, a Golda Meir Szalonzenekar, a Rómából érkezõ Chiara Migliari és Marco Marzochi, fellép itt a fesztivál visszatérõ vendége, a Weiner Kamarazenekar, az SZTE Zenemûvészeti Kar vonósnégyese, Klein Judit és a David Klezmer Quintett. Hallhatja majd a közönség Márffy Gabriella hegedû- és Vermesi András zongoramûvész szonátaestjét, és a zsinagóga állandó orgonistája, Csanádi László koncertjét is, a hangversenyek sorát pedig november 3-án Fellegi Ádám fellépése zárja.

A zsinagóga elõterében szeptember 11-én Macskássy Izolda festõmûvész alkotásaiból nyílik kiállítás, a hónap utolsó napjaiban pedig Dancs Miklós amatõr festõ alkotásaival ismerkedhet meg a közönség. Források címmel egy fotótárlatot is rendeznek itt, melyen a hatvanéves Izrael Állam jellegzetes épületeit, tájait láthatják az érdeklõdõk.

Székhelyi József saját mûveit adja majd elõ "Írásba adom…" címmel szeptember 15-én a Szegedi Zsidó Hitközség Dísztermében, november 16-án pedig szegedi vagy a városhoz kötõdõ irodalmárok könyvbemutatóját rendezik ugyanitt.

Szeptember 25-én a magyarországi zsinagógákat ábrázoló bélyegsorozat elsõ darabjait mutatják be a csongrádi megyeszékhelyen, s lehetõség lesz az elsõ napi bélyegzéssel ellátott borítékok megvásárlására is - mondta Lednitzky András.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008