mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Ficóéknak is kellemetlen miniszterük antiszemita kirohanása

2008-09-11 10:15:31
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Hírportál


Már Robert Fico szlovák miniszterelnök pártjának is kényelmetlen, hogy a legkisebb kormánypárt igazságügy-minisztere a múlt héten antiszemita és vulgáris kijelentéseket tett a pozsonyi parlamentben.A Fico-párt, a szociáldemokrata Smer egyik alelnöke kedd este azt nyilatkozta az egyik televíziós vitamûsorban, hogy a tárcavezetõnek fontolóra kellene vennie a lemondását.

Stefan Harabin miniszter a leváltását célzó ellenzéki bizalmatlansági indítvány múlt heti megvitatásakor az egyik elõterjesztõnek, a kereszténydemokrata Daniel Lipsicnek azt mondta: "Börtönbe mész, te szarházi!" Kettejük közt évek óta konfliktus van, Lipsic ugyanis a mostani miniszter elõdje volt a poszton. A tárcavezetõ nem érte be ennyivel, azt is megkérdezte az ellenzéki politikustól, nem szégyelli-e magát az õsei elõtt és azok vallása miatt, amikor úgy viselkedik, mint egy náci. Végül a miniszternek bizalmat szavaztak, de a félig-meddig burkolt, mégis eléggé nyilvánvaló antiszemita megnyilvánulása miatt azóta folyamatosan bírálják.

Nemcsak az ellenzék, hanem a közvélemény is hangot adott nemtetszésének. A kedd esti pozsonyi holokauszt-megemlékezésen a jelenlévõk egy része hangosan azt skandálta: „Pfuj, Harabin! Takarodj!” Sõt, ki is fütyülték õt. A miniszter nem reagált a tiltakozásra, és csak a megemlékezés végén távozott a helyszínrõl.

Bár Robert Fico kormányfõ elítélte miniszterét az antiszemita kijelentésekért, a kormánykoalíció kedden mégis elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy a parlament és a nyilvánosság elõtt is kérjen bocsánatot.

Harabint az ellenzék eredetileg azért menesztette volna, mert állítólag baráti viszonya van az albán drogmaffia egyik vezéralakjával.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008