mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Szavazó

Forró õszt ígérnek Bulgáriában

2008-09-11 10:03:20
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Népszabadság / Miklós Gábor
 

A belvárosi utca felõl jelszavakat kiabáló, fekete ruhás csoport érkezett a nagy, üres térre, ahol napozó nyugdíjasok és gördeszkázó, biciklizõ diákok töltötték az idõt. Fekete és fehér-zöld-piros nemzetiszínû zászlók alatt vonultak a fiúk és lányok.Az elõttük hordozott feliratokból kiderült, hogy õk a Bolgár Nemzeti Ellenállás - a Vér és Becsület bolgár tagozata. Majdnem horogkereszt volt a plakáton, majdnem hitlerista köszöntésre emelték a karjukat, miközben figyelmes rendõri kísérettel, hangosbeszélõkkel megtámogatva végigvonultak a kultúrpalota elõtti téren, egészen a közeli kis kápolnáig. Ott két beszédet hallgattak, a jelen lévõ pópák egyetértése mellett elvégezték még valamilyen rítust. Úgy tûnik, hogy szeptember kilencedikén egyedül a helyi ifjú nácik emlékeztek meg az 1944-es kommunista hatalomátvétel évfordulójáról.
 
Szófiából jelenti kiküldött munkatársunk

A gyûlés nem nagyon zavarta meg a délutáni pihenõket. A tér szélén tovább árulták virágjaikat, petrezselyemcsokraikat a nénik, s nem csatlakozott hozzájuk az értelmiségi külsejû cipõpucoló sem. A tér szélén, egy kerek asztalnál lehet aláírni. Szépen nyomtatott leveleket lehetett szignálni, amellyel a kormányt távozásra szólítják fel. Õk a mérsékelt jobboldali ellenzék nevében gyûjtenek. Azt mondták, két óra alatt nyolcvanan csatlakoztak az akcióhoz. A város egy másik pontján a szélsõjobboldali Ataka párt gyûjt szintén a hárompárti koalíció ellen. Az Atakát fõleg a törökök jelenléte zavarja a hatalomban. Az aktivisták kedvesen elmagyarázták, hogy a jobboldal majd megoldja az õ problémáikat, mert a szocialisták csak a gazdagoknak kedveznek. "Az Európai Bizottság is megmondta nekik, hogy hagyják a maffiózókat" - tette hozzá egy hetven körüli néni, miután elmesélte negyvenöt évvel ezelõtti budapesti kalandjait. A maffiózókat illetõen valami igaza lehet. Hétfõn egyszerre két szófiai bordélyban robbant bomba. Az EU-t felháborítja a bolgár hatóságok feltûnõ tehetetlensége a szervezett bûnözéssel szemben.

A parlament tegnap ült öszsze a hosszú nyári szünet után. A kormány két kosárral viszi a törvényjavaslatokat, amellyel a jogrendszert, az igazságszolgáltatást az EU kívánságainak megfelelõen alakíthatják. Az ellenzéket nem nagyon érdekli ez. Õk gyors választásokat akarnak, mert ki akarják használni a jelenlegi koalíció fáradtságát és a külföld felcsigázott figyelmét. Pedig a piaci mutatók jók, a gazdaság növekszik, nem álltak le a külföldi befektetõk sem. Ez feltehetõen nem érdekli a nélkülözõ nyugdíjasokat, ahogy a második ellenzéki idejét töltõ jobboldalt sem. Forró õszt ígérnek, tüntetésekkel, sztrájkkal.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008