mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Augusztus « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Könyvajánló – Niran (Frigyesi) Judit: Jelek a vízen

2015-11-03 10:37:52
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Dr. Peremiczky Szilvai / MAZSIHISZ


Könyvajánló rovatunkban ez alkalommal Niran Judit szerkesztésében összeállított: Jelek a vízen című – a zenetudomány, a történettudomány és a vallástudomány illetve a szépirodalom határterületeit körüljáró – tudományos munkáját ajánljuk. A kiadvány 2014-ben a Libri Könyvkiadó gondozásában jelent meg.


niran_jelek_avizen.jpg

Niran (Frigyesi) Judit a zsidó zene kortárs kutatásának egyik kiemelkedő alakja, aki A jelek a vízen címmel megjelenő könyvével a zenetudomány, a történettudomány és a vallástudomány, illetve a szépirodalom határterületein mozogva izgalmas emlékiratot és kutatástörténetet írt meg.

A könyv egy tudományos nyomozás története, a zeneakadémista szerző a budapesti zsidó közösségek zenéjét kezdte kutatni, de a zenén és a liturgián túl számos emberi sors és a zsidó mikrotörténelem is feltárul.

A személyes interjúkból kikerekedő történetek nemcsak egy-egy közösség zenéjéről, de történetéről is szólnak, amelynek során egymásba fonódik a soá előtti kor, a holokauszt, a hetvenes évek és a rendszerváltást követő világ. A könyv sajtóanyaga is ezt a bonyolult kapcsolatrendszert hangsúlyozza: „a múlt és a modern, a vallásos és a világi, a gondolat szabadsága és a politikai elnyomás, a művészi megközelítés szemben a tudományossal.

A könyv központi témája a „zene” és az „ima”. Mit tesznek az emberrel a hangok, a hangzások, a zenei atmoszférák?” Niran Judit nemcsak muzikológus, a Bar Ilan és a Tel Aviv-i Egyetem docense, de szépíró is, és a zene személyiségformáló, pszichológiai folyamatait is kutatja, így a művész érzékenysége, a tudós precizitása és a pszichológus empátiája újabb megközelítési lehetőségeket nyújtott számára egy olyan terület kutatásához, amelyhez mindegyik releváns, ha nem nélkülözhetetlen.

 Niran Judit ugyanis azzal a problémával szembesült, amelyet a kiváló zenetudós, Kroó György így fogalmazott meg: „Nem fogjátok megtalálni. A háború előtti zsinagógai zenét – azt ti már nem fogjátok megtalálni.” (p. 191). Empátia, érzékenység és tudás nélkül ennek a zenei világnak és kultúrának egykori pezsgését és eltűnését, mégis fellelhető emlékeit, egykori tanúit nem lehetett volna megszólaltatni.

Ez a különleges emlékirat átélést és alapvető ismereteket is biztosít a magyarországi és egyetemes zsidó zene és a magyarországi holokauszt megértéséhez és megismeréséhez.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008