mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Augusztus « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Könyvajánló – Colette Sirat: A zsidó filozófia a középkorban

2015-12-26 17:38:01
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Peremiczky Szilvia / MAZSIHISZ


Könyvajánló rovatunkban nagy hangsúlyt fektetünk az olyan könyvek bemutatására, amelyek az egyes területeket összefoglaló módon mutatják be, azzal a céllal, hogy a kiindulópontot kereső érdeklődők átfogó képet kaphassanak egy-egy témáról. A magyarországi zsidó történelmet, az egyetemes zsidó történelmet, a magyar zsidó irodalmat és a zsidó folklórt bemutató kötetek után most egy filozófiatörténeti munkát ajánlunk.


colette_sirat.jpg

A Logos kiadó gondozásában 1999-ben megjelent Colette Sirat könyve ugyan „csak” a középkori zsidó filozófiát mutatja be, de mivel a zsidó filozófia egyik (talán) legnagyobb hatású és legpezsgőbb korszakáról van szó, ezért méltán tekinthetjük alapműnek a zsidó filozófiai gondolkodás megismeréséhez. A kiadványt fordította Saly Noémi.

A könyv felosztása és szerkezete jelzésértékű: az első rész Maimonideszig, azaz RaMBam-ig tárgyalja a középkori zsidó filozófiát, a második rész pedig a Maimonidesz utáni időszakot mutatja be. Maimonidesz a zsidó filozófia talán legnagyobb alakja, a középkori zsidó gondolkodásé mindenképpen, így személye és életműve nemcsak vízválasztó, hanem az általa kidolgozott komplex rendszer nagyhatásúnak és emblematikusnak is bizonyult.

A könyv a judaizmus és a filozófia első találkozásának leírásával kezdődik, majd bemutatja azt a folyamatot, amelynek révén az antik görög filozófia nagy irányzatai (főleg az arisztotelészi és a platóni filozófia) a zsidó gondolkodás tárgyaivá váltak. Voltak, akik elutasították, mint például Jehuda Halevi, míg mások – Slomo ibn Gabirol vagy Maimonidesz – integrálni próbálták. Ennek a zsidó filozófiai hagyománynak a központja (néhány kivételtől eltekintve) az 1492 előtti Andalúzia és Provence volt, míg a kiűzetést követően a reneszánsz Itália, Provence, Törökország és Jemen játszottak fontos szerepet a zsidó gondolkodásban. Számos gondolkodó – Slomo ibn Gabirol, Maimonidesz, Jichák Abravanel és fia León Hebreo – a kor keresztény gondolkodóira is jelentős hatást tesznek, noha Slomo ibn Gabirolt – görög-latin formában: Avicebrolt/Avicebront – a 19. századig arab filozófusnak hittek.

Colette Sirat a kéziratok és a nyomtatott szövegek tanulmányozása alapján mutatja be azokat a filozófiai-teológiai fogalmakat, konstrukciókat és elméleteket, amelyek a zsidó és az egyetemes filozófiában is nagyhatásúnak bizonyultak. Az impozáns bibliográfiát Turán Tamás hungarika-bibliográfiája egészíti ki, amely önmagában is rendkívül fontos gyűjtemény, és a középkori zsidó filozófia magyar kutatástörténetének kiindulópontja.   

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008