mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Könyvajánló: A zsidó nép története: a modern kor: a 17. századtól

2016-11-25 13:11:32
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Ettinger, Smoel (2002), A zsidó nép története: a modern kor: a 17. századtól. Osiris: Budapest és Ben-Sasson (1999) A History of the Jewish People. Harvard University Press: Cambridge, Massachusetts.


ettinger_zsid__n__p.jpg

Rendhagyó módon most két munkát ajánlunk az érdeklődök figyelmébe, pontosan egy angol nyelven megjelent összefoglaló történeti munkát, és annak részleges fordítását. Az utolsó, és mai napig legkomplexebb összefoglalás a zsidó történelemről 1969-ben jelent meg először, Hiller Ben-Sasson szerkesztésében. A zsidó nép (egy) története (eredeti címén: A History of Jewish People) a kezdetektől a múlt század második feléig dolgozza fel a zsidó történelmet, a különböző korszakok történetét az adott kor kiemelkedő szakértői írták.

A 17. századtól a hatnapos háborúig terjedő több, mint három évszázad történetét Smoel Ettinger írta meg. A 2002-ben megjelent magyar kiadás ennek a korszaknak, tehát az eredeti kötet utolsó, hatodik részének a fordítása. A magyar kiadás fülszövege szerint az ókori és a középkori részt a kétezres évek közepéig szerették volna megjelentetni, de tudomásunk szerint erre mégsem került sor. Aki egészében szeretné áttekinteni a Ben-Sasson-i mű koncepcióját és szemléletét, csak angol nyelven teheti meg, ezért ajánljuk párhuzamosan az eredeti művet és részleges magyar kiadását.

A könyv a mai napig megkerülhetetlen és alapvető munka, noha több átfogó munka is megjelent (Max I. Dimont, Simon Schama munkái vagy a magyar nyelven is publikált könyvek közül Paul Johnson és Chaim Potok kötete. A majdnem 1200 oldalnyi terjedelmű, a jelentős szakirodalmat és tudományos apparátust felvonultató könyv a diaszpóra és a Szentföld zsidó történetének bemutatására ugyanakkora súlyt helyez, mint és a modern Izraelének. A könyvben, ami különböző típusú forrásokat vet egybe, a társadalom- és gazdaságtörténet, a szociológiai megközelítés és a vallástörténet, a kultúrtörténet, az eszmetörténet egyaránt helyet kap. A harmadik, magyar nyelven is olvasható rész is pontos képet ad erről a koncepcióról, és önmagában is megállja a helyét, így különösen nagy segítséget nyújt az újkori zsidó történelem megismeréséhez.

Az angolul olvasó érdeklődők számára pedig az eredeti könyv az ókori és a középkori zsidó történelem tanulmányozásához is alapműként szolgál, és átfogó koncepciójának köszönhetően egészében véve kiindulópont az egyetemes zsidó történelem megismeréséhez.    
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008