mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Augusztus « | »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Szavazó

Könyvajánló: Papírhíd – Tanulmányok Scheiber Sándor születése századik évfordulójára

2016-12-12 12:39:30
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Könyvajánló rovatunkban ezúttal Babits, Antal (szerk.), (2013), Papírhíd – Tanulmányok Scheiber Sándor születése századik évfordulójára című kiadványt ajánljuk. A Scheiber Sándor (z”cl) születésének 100. évfordulójára megjelent tanulmány- és konferenciakötetek közül már ajánlottuk az OR-ZSE 2014 őszén napvilágot látott kiadványát (100 éve született Scheiber Sándor. Emlékkötet.)


papirhid_ajanlo.jpg

A Logos Kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötet szintén impozáns névsort vonultat fel, és a két kötet szerzői között természetesen nem kevés az átfedés, mivel a tisztelők és tanítványok hozzájárulása elengedhetetlen az ilyen típusú kötetek esetében.

A Papírhíd szerzőinek névsora: Schweitzer József (z”cl), Erdő Péter, Shlomo J, Spitzer, Fodor György, Karasszon István, Fröhlich Ida, Kőszeghy Miklós, Darvas István, Dávid Katalin, Schőner Alfréd, Menachem Schmelzer, Barna Gábor, Bíró Tamás, Vajda Károly, Voight Vilmos, Oláh János, Glässer Norbert, Cs. Molnár János, Kovács András, Uhrmann Iván, Nyirkos Tamás, Babits Antal és Hídvégi Máté ismét a legkülönbözőbb háttérből érkezett kutatókat vonultatja fel. Keresztény és keresztyén teológusokat, történészeket, rabbikat, a vallástudományok képviselőit, művészettörténészeket, kultúra- és tudománytörténészeket, szociológusokat, néprajzkutatókat és nyelvészeket egyaránt, ezzel is illusztrálva Scheiber Sándor széleskörű munkásságát és hatását a legkülönbözőbb tudományterületeken. Így kerülhetnek egymás mellé tanulmányok a magyarországi középkori zsidó történetírásról, a rabbinikus tudományosságról és a valláskülönbség házassági akadályának elemzéséről a kánonjogban; a cionista haggadáról és az esszénus aggáda bibliai nőalakjairól szóló tanulmányok, a Löw Immánuel és Scheiber Sándor kapcsolatát bemutató és a zsidó folklórról szóló írások vagy a Pozsonyi Egyetemi Könyvtár keleti gyűjteményét áttekintő, illetve a Maimonideszről szóló tanulmányok.

A kötet végén pedig egy történelmi-művelődéstörténeti szempontból érdekes forrás, Scheiber Sándor izraeli naplójának közlése és elemzése szerepel néhány dokumentumértékű fényképpel illusztrálva. A gazdag hatásról és életműről érzékletes képet nyújtó kötetben a Summa vitae szövegét is olvashatjuk, és benne a sokszor idézett passzus első sorát: „hogy mi marad meg munkásságomból, azt az utókor dönti el.”.

A Papírhíd is tanúsítja, hogy Scheiber Sándor munkásságának egésze nemcsak releváns mind a mai napig, de (papír)hidakon keresztül tovább és tovább hat.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008