mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Mazsihisz pályázati felhívás bölcsészettudományi karok hallgatói számára

2017-01-29 15:00:17
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a MAZSIHISZ pályázatot hirdet a bölcsészettudományi karok hallgatóinak számára. A pályázat célja olyan egyetemi hallgatók tudományos munkájának elismerése és további kutatásainak bátorítása, akik zsidó történelemmel, kultúrával szeretnének foglalkozni.


tudom__nyos_p__ly__zat_2016.jpg

Az idei kiírásban a mikrotörténelemre helyezzük a hangsúlyt, célunk a magyarországi zsidó történelem személyes, egyéni történeteinek feldolgozása. A pályázaton alapképzésben, mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben és doktori képzésben tanuló hallgatók egyaránt részt vehetnek.

PÁLYÁZATI TÉMÁK ÉS LEÍRÁSUK:


Rabbik és csodarabbik Magyarországon

A dolgozatban a kevésbé ismert magyarországi rabbik munkásságának feldolgozását várjuk, különös tekintettel a 19-20. században élt jelentős rabbi személyiségekre. A feldolgozás kiterjedhet vallási tevékenységükre, a magyarországi zsidó vallásosságban elfoglalt helyükre, de közösségépítő és fenntartó szerepükre, és a kulturális vagy tudományos életben betöltött szerepükre is. Kiemelt szempontként ajánlanánk a helyi nem zsidó közéletben végzett szellemi, karitatív és a vallásközi párbeszéd érdekében végzett tevékenységük vizsgálatát is.

A magyar zsidó örökség nyomában – Magyarországi és határon túli hitközségek története
A dolgozat egy-egy város, falu egy hitközségének, de egy-egy kisebb régió két-három hitközségének történetét is feldolgozhatja, a téma nagyságától függően. Mikor alakult meg az adott hitközség, milyen volt a mindennapi élet, a vallásos élet, hogyan működtek a legfontosabb zsidó intézmények (zsinagóga, mikve, Chevra Kaddisa), milyen szerepet játszottak a zsidók a város vagy falu, illetve kisebb régió életében? További szempont lehet még a zsidó és nem zsidó együttélés elemzése, az együttélés és együttműködés dimenzióinak bemutatása. Előnyben részesülnek azok a dolgozatok, amelyek személyes interjúkon, visszaemlékezéseken keresztül dolgozzák fel a hitközség múltját és jelenét (most is működő hitközségek esetében).

 „Mondd el fiadnak” – A holokauszt személyes történetei
A kiírás célja a soá történetének mikrotörténeti megközelítése a túlélők egyéni, személyes emlékein keresztül, valamint a túlélők sorsának, történetének megőrzése és megismertetése. A dolgozat egy vagy több túlélővel készült interjú alapján dolgozhatná fel az egyéni sorsokat, hozzájárulva egy-egy város vagy falu zsidó közössége holokauszt alatti történetének és a magyarországi holokauszt teljesebb, részletesebb megismeréséhez és személyessé tételéhez. Az interjúkészítés és az egyéni élettörténetek feltárásának lényege az évszámok, történelmi események, adatok mögött gyakran rejtve maradó egyes emberi sorsok megismerése, és annak bemutatása, hogy a soá tragédiája az egyénnel, a közöttünk és velünk élő emberekkel történt meg.

FORMAI, BIBLIOGRÁFIAI, HIVATKOZÁSI KÖVETELMÉNYEK:

  • A dolgozatok terjedelme: minimum 30 ezer maximum 60 ezer karakter másfeles sortáv, Times New Roman 12-es betűtípus
  • Hivatkozások és irodalomjegyzék: APA rendszere alapján. Részletes leírás ide kattintva tekinthető meg
  • A címlapon a következő információk szerepelhetnek: a dolgozat címe, jelige és dátum.
  • A címlapon és a dolgozaton nem jelenhet meg sem a pályázó, sem a felsőoktatási intézmény neve, és semmilyen egyéb, személyére utaló adat.

A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA:

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE ÉS MÓDJA

A dolgozatokat kinyomtatva vagy CD-n, postán vagy személyesen lehet eljuttatni a MAZSIHISZ címére (Elnöki Titkárság, Rózsa Katalin, MAZSIHISZ, 1075 Budapest, Síp u. 12. 5. postafiók 333) eljuttatni. Határidő: 2017. március 13.

A PÁLYÁZAT ELBÍRÁLÁSA


A jeligés dolgozatokat a MAZSIHISZ által felkért neves egyetemi tanárok és kutatók, valamint a MAZSIHISZ vezetése bírálja el. A díjazottakat a díjátadás időpontjáról és helyszínéről levélben értesítjük, az eredményeket és a díjátadó helyszínét és dátumát a honlapon és a sajtóban is közöljük. A három témát együtt bíráljuk el.   

DÍJAK


Első díj: 100 e FT és egy főre szóló izraeli repülőjegy, oklevél és egy évig meghívó a MAZSIHISZ által szervezett kulturális-tudományos eseményekre
Második díj: 70 ezer forint, egy évig meghívó a MAZSIHISZ által szervezett kulturális-tudományos eseményekre
Harmadik díj: 30 ezer forint, oklevél, egy évig meghívó a MAZSIHISZ által szervezett kulturális-tudományos eseményekre
Negyedik-hatodik díj: 20-20 ezer forint értékű könyvvásárlási utalvány, egy évig meghívó a MAZSIHISZ által szervezett kulturális-tudományos eseményekre
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008