mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

A Szuperrabbi idén is házhoz megy

2018-11-15 15:29:10
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Verő Tamás, a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga rabbija a közelgő hanuka ünnepén újra felölti a Superman-jelmez által ihletett Szuperrabbi viseletét, és elmegy gyertyát gyújtani azokhoz, akik meghívják. A rabbi hanukai öltözete attól egyedi, hogy a latin „S” betű helyett a ruháján a héber „Sin” betű olvasható.


szuperrabbi_2018.jpg

A hanuka idén december 3-tól 10-ig tart, így a hanukia első lángját december 2-án, vasárnap este kell meggyújtani – márpedig ha a hanukka közeledik, akkor a budapesti zsidó közösség már tudja: Verő Tamás, a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga rabbija is készülődik. Hiszen a közszeretetnek örvendő rabbi – természetesen meghívásra – házhoz megy, hogy meggyújtsa a hagyományos ünnepi lámpás, a nyolcágú hanukia gyertyáit és közösen ünnepel a meghívókkal. A szülőknek és a kicsiknek minden évben érdemes jó előre megtervezni a legmegfelelőbb időpontot, hiszen a Szuperrabbi csak akkor „repül” el valahová, ha ott legalább tíz gyerek akar együtt ünnepelni.

Az évek óta nagy sikerrel folytatott „Szuperrabbi-akciót” Verő Bán Linda találta ki azzal a céllal, hogy a zsidó családok együtt ünnepeljék otthonukban a hanuka ünnepét családi hangulatban. Az akció sikerességéről mindent elmond, hogy Verő Tamás tavaly 39 helyszínen összesen 3000 gyerekkel gyújtott gyertyát.

K. Zs.
 

A héber hanuka szó felavatást jelent. Az ünnep eredete a zsidó szabadságharcos, Juda Makkabi és serege győzelmére vezethető vissza: a görög-szír elnyomás alatt élő zsidók időszámításunk előtt 165-ben visszafoglalták Jeruzsálemet, és azzal együtt a Szentélyt. Amikor a makkabeusok bevonultak a Templomba, ott csak annyi lámpaolajat találtak, amellyel egy napig tudtak volna világítani, ám csoda történt: az olaj nyolc napig világított. A hódítók által meggyalázott Szentélyt a zsidók rituálisan megtisztították és újra felavatták – innen jön a hanuka neve.

E történelmi-vallási események emlékére gyújtjuk meg minden évben Kiszlév hó 25-től Tévész hó 2-ig a nyolc plusz egy ágú hanukiát nyolc napon át minden este. A hanukia nem tévesztendő össze a menórával, ez utóbbi ugyanis csak hétágú, és a Mózes által látott égő csipkebokrot szimbolizálja.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008