mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Ezekkel a magyar társadalom még nem nézett szembe

2018-11-15 15:53:49
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Gárdos Péter filmrendező legújabb regényéről, a Hét mocskos napról, annak családi vonatkozásairól is beszélt a heti tv Pirkadat című műsorában, de szóba került még a társadalmi kibeszéletlenség is.Gárdos Péter kérdésre válaszolva elmondta, ő maga filmrendező, de olyan, aki néha az írás területére kirándul, ahogy ezt tette a mostani könyve, Hét mocskos nap okán is. Mint megjegyezte, egy nagyon izgalmas történet bontakozik ki a lapokból, miután a 20. századról, az életünkről is szól.

Több szereplője is van, például egy zsidó család, amelynek az egyik tagját Gárdos Péter az általa egyébként nem ismert nagyapjáról mintázta. Szerepel a könyvben egy központi történet, amit fel is vázolt a szerző. Ez úgy szól, hogy a zsidó család feje a németek bejövetelekor sejti, hogy rövidesen pogromok lesznek, ezért a családját a Ciklon garázsba menekíti a garázs tulajdonosával korábban kötött megállapodása szerint. Itt tud a család az édesapa, az édesanya és az akkor 17 éves lányuk, aki később a szerző édesanyja lesz két napot eltölteni, ebből a 48 órából elképesztő történetek születnek a családi legendáriumban. A családfő jól tudta, hogy mi következik, de sajnos nem akkorra, amikor tervezte, hanem később, így a családot elvitték.

Kérdésre válaszolva Gárdos Péter elmondta, ebből a könyvből nem lett eddig film, ellentétben a Hajnali lázzal, nem sikerült eddig pályázatokon nyerni, de mint mondta, nem adja fel, tovább dolgozik a megfilmesítésen is.

A szerző hozzátette azt is a könyve kapcsán, a kötetben szereplő történetek, történelmi események sincsenek még kibeszélve, ezekkel a magyar társadalom még nem nézett szembe több mint ötven éve, ebből sajnos borzalmak származnak már az utódok életében, de azok számára is, akik nem zsidók. Komoly problémát jelent egy embernél is, ha a régen elkövetett bűneit nem dolgozza fel, ezek egy idő után megbetegítik, ugyanez lehet egy társadalom esetében is. A társadalmi szembenézéshez kellenek az ilyen könyvek is, mint a Hét mocskos nap.

Valóban létezik a Holokauszt túlélők első, második és további generációinak a traumatizálása, Gárdos Péter szerint a második generáció az, amelyik először szembesül az előttük lévő generáció átélt tapasztalataival.

A szerző elmondta, első könyvét, a Hajnali lázat, ami a szülei megismerkedésének a történetét mutatta be, elsősorban nőknek ajánlotta, azok közül is az idősebb korosztálynak, a kötet egyébként nagy siker lett, 36 ország vette meg a kiadói jogokat. A mostani regénye, a Hét mocskos nap inkább lefele nyitott, azaz a fiatalabb korosztály számára lehet érdekesebb. Már csak azért is, mert az előbb említett családi történeten túl olyan komoly témákat is vizsgál, mint a hatalom és a szexualitás viszonyát, mindezt négy fénykép kapcsán, amelyek egy meztelen, megerőszakolt lányt ábrázolnak, a képeket pedig Berija, az NKVD hírhedt vezetője készítette. Ennek a lánynak és a négy fénykép sorsa köti össze a regény történeteit.

Gárdos Péter elmondta, a hihetetlenül nagy sikerű Hajnali láz után nehéz volt újra leülni a számítógéphez, de bízik benne, hogy ez a teljesen más stílusú regény is érdekli majd az olvasókat.

B.P.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008