mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Mert kell egy csapat: ma 130 éves az MTK

2018-11-16 11:26:00
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Az a nap a magyar zsidóság magyarrá válásának fontos napja volt, a klub, amely a mi csapatunk – is – lett, nem egy városrészt választott otthonául, hanem a nemzetet a névadásnál is: ma 130 éve született a Magyar Testgyakorlók Köre.


Szekrenyessy_Kalman.jpg
Szekrényessy Kálmán, az MTK alapítója


Magyar, természetesen, de nem torna club, hanem testgyakorlók köre, minden kifejezésnek, ha kicsit nyakatekert is, magyarnak kell lennie. Csak a szín lett kék-fehér, mint később Izrael lobogója. A magyar sport egyik legeredményesebb egyesülete született meg 130 évvel ezelőtt és tudjuk ugyan, hogy az MTK nem csak labdarúgás (na jó, foci), hogy kiemelkedő sportolókat nevelt más sportokban is, de azért az MTK elsősorban mégiscsak foci és a Fradi után a legeredményesebb magyar labdarúgó testgyakorló kör a magyarság történetében a bajnoki győzelmek számát tekintve.

Nem ez számít, hanem az, hogy együtt vagyunk, hogy a csapat közösség és azonosulási felület még ma is, amikor nincsenek sokan a lelátókon, de azért az emberek, némelyek legalábbis, hétfőnként még hátralapoznak az újságban a sportrovathoz, hogy megnézzék, hogy áll a csapat és ez is valami, lélekben ott vannak, lélekben MTK-sok.

A csapat átélte a huszadik századot, azt, hogy Brüll Alfréd elnök urat meg a Braun Csibit meg a szurkolók tekintélyes részét megölték az ukrán fronton vagy Auschwitzban. Akkor is MTK maradt, amikor hivatalosan Textilesnek, Bástyának meg Vörös Lobogónak kellett hívni, ahogy a Fradi sem volt soha Kinizsi, az a Fradi, amelyik tiltakozott annakidején, az Újpesttel együtt, a klub feloszlatása ellen a nácik uszályába kerülő Magyarországon.

A klub adta ki az Aranycsapat jelentős részét, amikor még Salamon Béla szurkolt nekik és ma is a miénk.

Boldog szülinapot, Magyar Testgyakorlók Köre.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008