mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Budapestre figyel az európai zsidó múzeumi szakma

2018-11-18 13:19:44
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Nagy szakmai elismerést jelent a Mazsihisz-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár számára, hogy vasárnaptól a budapesti intézmény ad otthont az Európai Zsidó Múzeumok Egyesülete (Association of Jewish Museums – AEJM) éves konferenciájának.


muzeum_konferencia.jpg

Következtetések és válaszok címmel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) fenntartásában működő Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bonyolítja le az Association of Jewish Museums (Európai Zsidó Múzeumok Egyesülete – AEJM) éves konferenciáját november 18-20 között. A tanácskozás megnyitó ünnepsége november 18-án, vasárnap 13 órakor kezdődik, a vendégeket Toronyi Zsuzsa, a zsidó múzeum igazgatója és a holland Emile Schrijver, az AEJM igazgatója köszönti, majd Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője tart előadást a mai magyarországi zsidóság életéről.

A konferencia első napján szó lesz a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár új kiállításának koncepciójáról, zsidó vallási és filozófiai alapjairól. Az erről szóló beszélgetést Balázs Gábor vezeti, aki Toronyi Zsuzsát, Kiss-Gál Zsuzsanna kiállításrendezőt és Ruttkay Zsófia digitális kurátort kérdezi a Mazsihisz-székház Goldmark termében vasárnap fél 3-tól. Ezután a Jewish Heritage Europe nevű internetes portál vezetőjének, Ruth Ellen Grubernek a moderálásával rendeznek kerekasztal-beszélgetést, amelynek résztvevői új projektek bemutatásával azt vitatják meg, hogy ma milyen módszerekkel lehet bemutatni a zsidó örökséget Magyarországon. E kerekasztal mellé ül Frank Mariann, a Csodarabbik nyomában című, mádi projekt vezetője, Kiss Henriette, a Mazsihisz alelnöke, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tervezett közösségi tér igazgatója, Tamási Balázs, a pesti rabbiképző könyvtárának vezetője, és Olti Ferenc, a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házának vezetője. A beszélgetés fél 5-kor kezdődik ugyancsak a Goldmark teremben.

A konferencia másnapján Kettős játék címmel Clive Gray-jel, az angol Warwick University professzorával beszélget Joanne Rosenthal kurátor hétfőn negyed 10-től, a beszélgetés központjában a múzeumok és a politikai élet kapcsolata lesz annak tükrében, hogy Európában bizonyos múzeumok – akaratukon kívül vagy szándékosan – a politika játékszereivé válnak. A hétfőre tervezett további beszélgetések résztvevői: fél 12-től Mirjam Wenzel, a frankfurti zsidó múzeum igazgatója, Simonetta Della Seta, a ferrarai olasz zsidó múzeum vezetője, Emile Schrijver, az AEJM igazgatója, egyben az amszterdami zsidó kulturális negyed vezetője, Dariusz Stola, a lengyel zsidó történelmi múzeum igazgatója osztja meg szakmai tapasztalatait. Fél 3-tól különböző szekcióbeszélgetések lesznek Abigail Morris, a londoni zsidó múzeum vezetője, Emile Schrijver, Farkas Zsófi Farkas kurátor, Anika Reichwald, az ausztriai Hohenems zsidó múzeum gyűjteményvezetője, Dancz Vera, a magyar zsidó múzeum oktatási vezetője és Vidar Alne Paulsen, az oszlói zsidó múzeum oktatási vezetője részvételével. Este 7-től A Gólem Színház előadását tekinthetik meg.

Kedden hét európai múzeum szakemberei (szlovákok, lengyelek, dánok, belgák, olaszok és görögök) mutatkoznak be munkáikkal fél 10-től, majd délután 2-től kezdődik meg az Európai Zsidó Múzeumok Egyesületének nagygyűlése, amelyen a vezetőség számot ad eddigi tevékenységéről és beszámol jövőbeni terveiről.

K. Zs.
 

(A konferencia részletes programja elérhető a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapján.)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008