mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Július « | »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazó

Megtámadták a Chabad négy tagját

2018-11-19 12:43:55
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Négy, a Chabad mozgalomhoz tartozó zsidó fiatalt megtámadtak a kanadai Torontóban, Ontario tartomány fővárosában. A bűncselekményt elítélte a tartomány miniszterelnöke, a főváros polgármestere és a régió egyik zsidó vallási vezetője is.


chabad_toronto.jpg

Rendőrségi nyomozás indult annak a bűncselekménynek az ügyében, amely a minap történt Torontóban: este 8 óra körül négy, a Chabad zsidó mozgalomhoz tartozó fiatal sétált az utcán, amikor megtámadta őket egy tinédzserekből álló, kilenc tagú banda. Az ismeretlenek antiszemita sértéseket kiabáltak, és gúnyolódtak az áldozatok hagyományos vallási öltözetén. A bandából ketten rugdosni és ütni kezdték a fiatalokat, miközben egyikük ellopta az egyik áldozat napszemüvegét.

Az esetről az egyik sértett azt nyilatkozta: Kanadában élő, a vallását gyakorló zsidó embernek tartja magát, aki minden más vallást, népet és embert tolerál, és akinek most először kellett átélnie, hogy egy kisebbség tagjaként lett áldozat. Mint mondta, ennek senkivel nem szabadna többé megtörténnie. Hozzátette: bántalmazottként is büszkén vállalja zsidóságát, s úgy gondolja, olykor át kell mennünk olyan teszteken, hogy erősebbek legyünk.

John Tory torontói polgármester a Twitteren úgy kommentálta az esetet, hogy senkinek nem szabadna bántalmazást elszenvednie a vallása miatt. Ontario tartományi miniszterelnöke, Doug Ford ugyancsak a Twitteren tette közzé azon nyilatkozatát, miszerint „Ontarioban nincs helye az antiszemitizmusnak, és kormányunk nem támogatja a gyűlölet egyetlen megnyilvánulását sem".

Az eset kapcsán Noah Shack, a torontói régió zsidó ügyekért felelős elnökhelyettese azt mondta: a város életét felkavarta az ügy, de a zsidó származású kanadaiaknak nem szabad azt hinniük, hogy ezek után nem hordhatnak kipát nyilvánosan. Hozzátette: a biztonsági szolgálatuk munkatársai folyamatosan kapcsolatban vannak a bűnüldöző hatóságokkal, amelyek megállják a helyüket, s aktívan dolgoznak.

A Chabad négy híve ellen elkövetett bűncselekmény antiszemita jellegét megerősítette Katrina Arrogante, a torontói rendőrség szóvivője. A hatóságok az elkövetők egyikét azóta elfogták és letartóztatták.

Cikkünk forrása ide kattintva

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008