mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Ugye tudták, hogy még a Waze is zsidó?

2018-11-20 21:26:48
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A világ egyik legismertebb közösségi útvonaltervező alkalmazását Tel-Avivban találták ki, és ebben nagy szerepet játszott a filozófia. Cikkünkből az is kiderül, hogy a bölcsesség szeretetének mi köze a közlekedéshez.


Ehud_Shabtai_waze.jpg
Ehud Shabtai


A Waze nevű, világszerte immár több mint 100 millió autós által használt és kedvelt közösségi útvonaltervező alkalmazás egy zsidó fiatalember Ehud Shabtai ötlete nyomán született meg. Ehud Shabtai több mint tíz éve egy, ma már idejétmúlt számítástechnikai, informatikai eszköz, a PDA kapcsán gondolkodott el rajta, hogy a PDA-ról olyan alapvető funkciók hiányoznak, mint a valós idejű navigáció közlekedési információkkal és közösségi hozzáféréssel. Mivel a Tel-Avivi Egyetemen informatika szakon végzett, Ehud Shabtai nyílt forráskódú program fejlesztőként  és közösségi szolgáltatás-használóként 2006-ban elkészített egy Freemap nevű, nyílt forráskódú térképet 2006-ban, majd annak sikere nyomán belefogott a szabadon letölthető és használható Waze kifejlesztésébe, amihez olyan kiváló szakembereket nyert meg magának, mint Uri Levine és Amir Sineár.

Egyik legnagyobb újítások az volt, hogy a Waze közösségi alapon működik: a közlekedők átlagsebessége és saját jelentéseik alapján tervezi meg az útvonalakat a többiek számára. Egy másik előnye, hogy a sofőrök a többi Waze-felhasználó számára jelenthetik az útjukon látott forgalmi akadályokat, baleseteket, dugókat, traffipaxokat, rendőri ellenőrzéseket, sőt, még az egyes üzemanyagárakat is betáplálhatják a különböző benzinkutakon.

A végére hagytam a slusszpoént: a Waze alapítója, Ehud Shabtai az egyetemen az informatika mellett elvégezte a filozófia szakot is. Ezt csak azért említem, mert nem kevesen vannak olyanok, akik szerint a filozófia haszontalan időpazarlás. Nos, aki került már olyan helyzetbe, hogy egy időrabló dugót a Waze segítségével került el, annak jusson eszébe: Ehud Shabtai révén több mint száz millió autósnak hajt hasznot nap mint nap az oly lebecsült bölcsészettudomány.

K. Zs.

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008