mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Antiszemitizmussal vádolja Iohannist az államfő által elutasított miniszterjelölt

2018-11-22 10:16:16
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Antiszemitizmussal vádolta Klaus Iohannis román államfőt Ilan Laufer szociáldemokrata (PSD) politikus kedden, miután az elnök nem volt hajlandó kinevezni őt a – bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi ranggal társuló – regionális fejlesztési miniszteri posztra, a Viorica Dancila vezette kormányba.Laufer, aki tavaly fél évig volt üzleti szféráért felelős miniszter a – szintén Iohannis által kinevezett – Mihai Tudose vezette kormányban, a PSD székházában tett sajtónyilatkozatában éles kirohanást intézett az államfő ellen. A politikus kifejezte meggyőződését, hogy Iohannis egy „újabb antiszemita megnyilvánulása” volt az, hogy elutasította az ő kormányfő-helyettesi kinevezését, azzal vádolva a román elnököt, hogy ezzel is a Románia és Izrael Liviu Dragnea PSD-elnök által szorgalmazott közeledését akarja szabotálni.

Laufer az államfő állítólagos antiszemitizmusnak bizonyítékát látja abban, hogy Iohannis „Angela Merkel német kancellárnak tett ígéretéhez híven” megakadályozta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését, amit – az Egyesült Államok példájára hivatkozva – Liviu Dragnea kezdeményezett.

„Fontos adalék, hogy Iohannis német nemzetiségű és minden szempontból gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, egy náci szervezet örökösével, amelyet törvényen kívül helyezett a második világháború után megkötött párizsi békeszerződés” – jelentette ki Laufer. Hozzátette: nemcsak Nicolae Ceausescu román kommunista diktátor „adott el zsidókat” (pénzért engedélyezte kivándorlásukat), szerinte most már bebizonyosodott, hogy Klaus Iohannis elnök is „eladott egy román zsidót, bár nem tudja kinek és mennyiért”.

A Romániai Németek Demokrata Fóruma német kisebbségvédelmi szervezet, amelynek Iohannis korábban elnöke volt.

Laufer azzal fejezte be nyilatkozatát, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul jogorvoslatért.

A CNCD októberben tárgyalt már egy hasonló tematikájú ügyet: akkor megbírságolta Darius Valcovot, a kormányfő tanácsadóját, és megrótta Liviu Pop szociáldemokrata szenátort, amiért náci szervezetnek minősítették a Romániai Németek Demokrata Fórumát (FDGR), arra alapozva, hogy a kisebbségvédelmi szervezet pert indított annak az egykori Romániai Német Népcsoport nevű szervezetnek a vagyonáért, melyet a II. világháború után náci szervezetté nyilvánítottak.

A PSD végrehajtó bizottsága hétfőn döntött arról, hogy nyolc minisztert lecserélnek Viorica Dancila 28 tagú kabinetjében. Iohannis beiktatott hat minisztert, de nem hagyta jóvá Lia Olguta Vasilescu kinevezését a közlekedési tárca és Ilan Laufer kinevezését a regionális fejlesztési miniszteri posztra. Az államfő nem részletezte, mit kifogásol a két jelöltnél, csak alkalmatlannak nevezte őket. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008