mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Iohannis felelőtlenség az antiszemitizmus belekeverése a romániai politikai csatározásokba

2018-11-22 14:23:03
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Klaus Iohannis román elnök elítélte és felelőtlenségnek minősítette egy szerdai nyilatkozatában az olyan érzékeny témák belekeverését a belpolitikai csatákba, mint az antiszemitizmus és a nácizmus.Az államfő veszélyesnek nevezte az antiszemitizmus relativizálását, mivel az zsidóellenes, diszkrimináló megnyilvánulásokhoz vezethet, gyűlöletet szíthat.

Ezzel Ilan Laufer szociáldemokrata (PSD) politikus nyilatkozatára reagált, aki zsidógyűlölettel vádolta meg Iohannist, amiért nem volt hajlandó kinevezni őt a - bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi ranggal társuló – regionális fejlesztési miniszteri posztra. Laufer egy „náci szervezet örökösének” nevezte a romániai német kisebbség érdekvédelmi szervezetét, amelyet korábban Iohannis vezetett. Abban is az elnök antiszemitizmusának bizonyítékát vélte felfedezni, hogy Iohannis meggátolta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.

„Ilan Lafer éretlenségét bizonyította, amikor minden alapot nélkülöző, nevetséges vádaskodásával a PSD-s kártékony propagandaszócsövévé szegődött. Aki ilyen botrányos vádakkal dobálózik, automatikusan alkalmatlanná válik a román állam bármilyen magas rangú köztisztségének betöltésére” – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

Az államfő szerint a PSD hosszú ideje, következetesen használ gyűlöletszító retorikát. Iohannis elfogadhatatlannak nevezte, hogy szűk látókörű, önös érdekeket szolgáló vádaskodásokkal sározzák be a holokauszt emlékét, és ezzel a társadalmi békét is veszélybe sodorják.

Románia elsődleges célkitűzései közé tartozott az utóbbi két évtizedben a holokauszt megismertetése, az antiszemitizmus visszaszorítása és a történelmi igazság feltárása, a román államfő pedig beiktatása óta szorgalmazza a zsidóság és a holokauszt nemzeti múzeumának megalapítását – mutat rá a közlemény, hozzátéve, hogy Iohannist tavaly megkapta a Light Unto the Nations kitüntetést az Amerikai Zsidó Bizottságtól. (MTI)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008