mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

A megváltás titka: Ne feledkezzetek el Dináról – Jó Szombatot

2018-11-23 13:29:45
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


j__szombatot_05_20.jpg

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:42 óra, a Szombat királynője 16:50 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájisláh” (Mózes 1. 32:4-36:43.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Dinára úgy vigyáznak, hogy nem engedik a társai közé, bezárják, de nem figyelnek rá, elfeledkeznek róla – ez okozza a lány tragédiáját és a Tóra szerint ez az oka annak is, hogy mindeddig még nem jött el a Messiás. Akkor jöhet el talán, ha többé nem feledkezünk meg a lányainkról, Dina utódairól.

„És kiment Dina, Lea leánya, amit Jákobnak szült, hogy megnézze a vidék lányait”.

Dina, Jákob egyetlen leánya elhagyta, alighanem magas atyai engedély nélkül, a nemzetsége területének biztonságos határait. Azért, hogy az ország lányai után nézzen, hogy legyen társasága, közössége. Barátokat remélt. Ő volt az apai ház legféltettebb kincse, akit gondosan eldugtak a világ elől és akivel és akiről, úgy tűnik, nem sokat beszéltek, miről kéne vagy lehetne beszélgetni egy kislánnyal komoly, gazdálkodó embereknek?

Dináról hallunk a születése idején és aztán nem sokat történetünk kezdetéig. Amikor, szintén ebben a hetiszakaszban, Jákob, mielőtt a titokzatos idegennel harcba szállna, átviszi egész családját és minden tulajdonát a réven a Jábbok folyó túloldalára. „Két feleségét, két szolgálóját és tizenegy gyermekét”. Tizenegy, mert Benjámin még nem született meg. De hol van az egyetlen lány, Dina? Róla, úgy tűnik, ismét megfeledkeztek, illetve egy midrás tanítása szerint Jákob „eldugta”, ahogy szokta, „féltésből”, hogy nehogy a durva Ézsau szeme elé kerüljön.

Pedig, ugyancsak midrási értelmezés szerint, ha valaki, hát ő meg tudta volna mélyen indítani Ézsau szívét gyengédségével, ha nem „óvják” meg attól, hogy megismerhesse a saját nagybácsiját. Kiderült az is, hogy Ézsau nem rossz szándékkal érkezett, nem bántott senkit, hanem hosszan zokogott testvére karjaiban a viszontlátásnál. Aztán a két testvér útjai újra elváltak. A midrás szerint, ha Dina is ott van, még több jót ki tudott volna hozni Ézsauból, és talán együtt maradhattak volna a testvérek.

De féltették, és nem engedték, hogy „idegenekkel” barátkozzon. Úgy féltették, hogy boldogtalanná tették, úgy féltették, hogy elzárták, hogy igazából nem törődtek vele.

Amikor mégis kiment szegény a mezőre, Hámor fia, Sekem meggyalázta őt. Testvérei pedig, mivel szégyen esett Izraelen (Dina érzéseiről és későbbi sorsáról ismét nem tudunk meg részleteket, csak Izrael sértett becsületéről) lemészárolták Seke nemzetségét, amikor védtelenek voltak, bosszúból.

Ha nem úgy akarják megóvni Dinát, hogy kizárják a világból, talán minden másképpen alakult volna.

Ide tartozik, hogy a hagyományos elképzelés szerint akkor jön majd el a Messiás, ha Ézsau könnyei felszáradnak, ha a világ igazságtalanságai jóvátétetnek. És, mint már tudjuk, lett volna valaki éppen, aki felszárítja őket.

Dina „kislányként” kezelése, fojtogató megóvása nem csak őt magát tette tönkre, de a világot is megfosztotta tőle, és attól, hogy eljöjjön a Messiás, aki azóta sem érkezett meg.

Ha igaza van a midrásnak, akkor jön el, amikor Dina utódainak, minden nőnek megengedjük végre, hogy úgy éljen, ahogy szeretne, ha nem kapcsoljuk össze „óvásukat” elhanyagolásukkal, ha nem értékes tárgyként, hanem személyként kezeljük őket. És akkor végre felszárítják majd szegény Ézsau könnyeit.

Aki ennek nyomán leszen eljövendő, jöjjön el minél előbb, még a mi napjainkban.

Jó szombatot kívánunk!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008