mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Szeptember « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Szavazó

Holokauszttúlélők a Sorsok Házáról: kérjék ki a véleményünket!

2018-11-26 15:12:33
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete ma állásfoglalást adott ki a Sorsok Háza projekttel kapcsolatban. Azt szeretnék, ha ott az áldozatokra való megemlékezés mellett jelentős hangsúlyt kapna a Horthy-rendszer bűnös vezetőinek és tetteseinek felelőssége, ellenkező esetben az intézmény nem lesz más, csak egy kapitális történelemhamisítás óriási díszlete.Közgyűlést tartott ma a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) a szervezet budapesti, Tüköry utcai székházában, ahol a résztvevők egyhangúan, ellenszavazat nélkül elfogadtak egy állásfoglalást a Sorsok Házával kapcsolatban.

Az állásfoglalás szerint a holokauszt még életben lévő túlélői, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének tagjai kinyilvánítják azon szándékukat, hogy részletekbe menően megismerhessék a médiában Sorsok Háza néven emlegetett intézmény tartalmi koncepcióját. Azt írják: „a Horthy-rendszer egykori üldözöttjeiként a nyilvánosság előtt hangot adunk továbbá azon jogos igényünknek is, hogy az említett intézmény leendő szakmai vezetése a mi véleményünket is vegye figyelembe az állandó tárlatok kialakításával kapcsolatban”.

A Schiffer János elnök által vezetett NÜB állásfoglalását az a félelem motiválja, hogy a holokauszt gyermekáldozatainak szánt emlékhely eddig megismert koncepciója nem nyújt garanciát a történelmi hitelességre. Nem megnyugtató számukra az sem, hogy a Sorsok Háza üzemeltetője és egyben az ingatlan tulajdonosa egy egyházi szervezet lett, ugyanis – véleményük szerint – ezt a feladatot a magyar államnak kell irányítania, hiszen a holokauszt nem zsidó ügy, hanem a mindenkori magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye, azaz nemzeti kérdés.

Aggodalmukat növeli, hogy „a kiállítás alapkoncepciójáért a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felelt, hiszen annak vezetője az a Schmidt Mária, aki a Terror Háza élén olyan kormányzati politikát támogat, amely megpróbálja tisztára mosni Horthy Miklós szennyesét. Azt a politikai törekvést erősíti, amely igyekszik a sok százezer magyar állampolgár haláláért személyesen felelős Horthy Miklóst kiemelkedő államférfinak beállítani”. Ennek fényében – a NÜB közgyűlése szerint – rossz üzenete van annak a megnyilatkozásnak, amely szerint a zsidók csak „jogkorlátozásokat” szenvedtek, hogy 1944 előtt „idegenrendészeti eljárások” sújtották őket, hogy a deportálásokban magyarok nem vettek részt. A felelősség kérdését ez a fölfogás, történelemhamísító szemlélet elhárítja, sőt, fölmenti a Horthy-rendszer államapparátusát, amely 1920-tól aktívan közreműködött a jogfosztásban, szervezte és tevékenyen részt vett az áldozatok elpusztításában.

Az állásfoglalás kitér arra: habár tudomásuk van róla, hogy az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó nyilvánosan kijelentette: Schmidt Mária nem fog beleszólni az intézmény koncepciójába, azonban ettől a kijelentéstől szerintük függetlenül nem lehet eltekinteni attól a ténytől, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány valamilyen módon részt vesz a kiállítás megalkotásában. Ezért arra kérik a Sorsok Házáért felelősséggel tartozó szervezeteket, személyeket, hogy a kiállítás szakmai és tartalmi kérdéseiről egyeztessen a holokauszt még élő túlélőivel, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének tagjaival.

Azt szeretnék, ha a Sorsok Házában az áldozatokra való megemlékezés mellett jelentős hangsúlyt kapna a Horthy-rendszer bűnös vezetőinek és tetteseinek felelőssége, ellenkező esetben a Sorsok Háza nem lesz más, csak egy kapitális történelemhamisítás óriási díszlete.

K. Zs.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008