mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Szeptember « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Szavazó

Tíz éve történt a mumbai vérengzés

2018-11-26 20:15:06
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Megemlékezéseket tartottak hétfőn az India pénzügyi központjának számító Mumbai (Bombay) nyugati városban a települést ért, 166 emberéletet követelő terrortámadások 10. évfordulóján. Ennek keretében az összes áldozat nevét tartalmazó emlékművet lepleztek le a tíz évvel ezelőtti támadások egyik helyszínén, a haszid judaizmus Chábád Lubavics mozgalmának központjában.


mumbai_10eve.jpg

A tíz évvel ezelőtti támadásokat a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Tajba (LeT) nevű radikális iszlamista terrorszervezet tíz, állig felfegyverzett tagja hajtotta végre. A szélsőségesek a tengeren keresztül érkeztek meg a városba 2008. november 26-án, és támadások sorozatát hajtották végre három napon keresztül. A 166 áldozat közül 26 külföldi, köztük hat amerikai állampolgár volt.

“Tisztelettel adózom a november 26-i hitvány mumbai terrortámadások áldozatainak és bátor vértanúinak a támadások tízedik évfordulóján. Továbbra is igyekszünk igazságot szolgáltatni az áldozatok családtagjainak és barátainak” – írta Twitter-profilján Szusma Szvarádzs indiai külügyminiszter.

Az indiai diplomácia vezetője egyúttal köszönetet mondott Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek amiatt, hogy felszólította Pakisztánt: állítsa bíróság elé a támadás végrehajtóit.

Az amerikai külügyi tárca vezetője közleményében újabb, akár 5 millió dolláros (1 milliárd 425 millió forintos) jutalmat ajánlott fel a támadásban részt vett személyek őrizetbe vételéhez vagy elítéléséhez vezető információért.

Az ügyben eddig egyetlenegy terroristát ítéltek el, név szerint Adzsmal Kaszabot, akit több mint 70 ember meggyilkolásában találtak bűnösnek. Kaszabot 2012-ben kötél általi halálra ítélték, amelyet ugyanebben az évben végre is hajtottak.

Egy pakisztáni bíróság eközben továbbra is eljárást folytat hét személlyel szemben a mumbai támadások kitervelésének, finanszírozásának és végrehajtásának gyanújával.

A támadások feltételezett értelmi szerzője, Háfiz Szaíd továbbra is szabadlábon van Pakisztánban, és semmilyen intézkedést nem hoztak a helyi hírszerzés azon tagjaival szemben, akiket az indiai nyomozók azzal vádolnak, hogy részt vettek az összeesküvésben. (MTI)
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008