mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Szeptember « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Szavazó

Zeman cseh elnök Izraelbe látogatott

2018-11-26 15:34:23
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Négynapos hivatalos látogatására vasárnap este megérkezett Izraelbe Miloš Zeman, Csehország – a zsidó állammal egyik legbarátibb viszonyt ápoló európai ország – elnöke.


zeman_izrael.jpg

Látogatása alatt Miloš Zeman cseh államfő átad egy jeruzsálemi létesítményt, ahová Csehország új jeruzsálemi nagykövetsége költözik Tel-Avivból, továbbá – Benjamin Netanjahu kormányfő jelenlétében – felavatja a Cseh Ház nevű kereskedelmi, turisztikai és vállalkozásfejlesztési intézményt. Netanjahu májusban jelen volt az USA, Paraguay és Guatemala jeruzsálemi nagykövetségének megnyitásán is (azóta Paraguay visszaköltöztette a diplomáciai képviseletét Tel-Avivba).

A cseh köztársasági elnök hivatala idén szeptemberben közleményt adott ki arról, hogy a Cseh Ház átadása lesz az első lépés afelé, hogy a nemzetközi jognak megfelelően Jeruzsálembe költözzön az izraeli cseh diplomáciai külképviselet.

Andrej Babis cseh kormányfő fogja kimondani a végső szót abban a kérdésben, hogy a cseh nagykövetség Jeruzsálembe költözik-e, és Babis a közelmúltban már jelezte: Prága nem fog ellentmondani az EU-nak ebben a témában. Mint ismert, az EU ellenzi a nagykövetségek Jeruzsálembe költöztetését, és nem értett egyet az USA vezetésével sem, amikor az USA elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának és odaköltöztette a nagykövetségét. Az ENSZ tavaly decemberben elítélte Trump elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését. Az Európai Unió 28 tagállama közül 22 ország megszavazta az ENSZ határozatát, míg öt – Csehország, Lengyelország, Lettország, Magyarország és Románia – tartózkodott, Litvánia pedig nem vett részt a szavazásban.

Cikkünk forrása ide kattintva érhető el

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008