mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2022. Augusztus « | »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Szavazó

Ajándék hanukára: Új zsinagógát avatnak Pesterzsébeten

2018-11-29 10:51:55
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Dél-Pesti körzete tizenhat évvel ezelőtt alakult újjá a nagymúltú pesterzsébeti és csepeli hitközség folytatójaként.


zsinagoga_delpest.jpg

Kezdetben az erzsébeti Csili Művelődési Házban gyűltek össze, később egy, az erzsébeti Önkormányzat által rendelkezésre bocsátott valamikori üzlethelyiségből átalakított imaházban imádkoztak a hívek.

A 2010-es években a helység szűknek bizonyult és már nem csak a nagy ünnepekkor telt meg a templom, a péntek esti, szombat reggeli imádkozások idején is kicsinek bizonyult a helység. Ekkor merült fel először egy új zsinagóga építése.

Ennek a gondolatnak alapot adott, hogy a közösség jelentős összeget örökölt egyik tagjától. A körzet saját erőből ezen felül is jelentős összeget gyűjtött össze. Időközben elkészült egy igen nagyszabású új zsinagóga építési terv, sajnos azonban a szükséges megvalósítási költségek jóval meghaladták volna a rendelkezésre álló összeget.

Így ez nem valósulhatott meg, de hosszas keresés után a körzet vezetése talált egy ingatlant, amelyet a rendelkezésére álló összeg kiegészítésével a BZSH megvásárolt a közösség számára.

Ennek eredményeképpen a jövőben sok éves harc, küzdelem eredményeképpen most már nagyobb, szebb és méltóbb környezetben tudják hitéletüket folytatni.

Az új zsinagóga avatási ünnepségére 2018.december 6-án (csütörtök) délután 5 órakor kerül sor. Helyszíne: Budapest 20. ker., Vörösmarty u. 8.
A zsinagóga felavatását Totha Péter Joel tábori főrabbi, Dél-Pesti és Győri hitközség vezető rabbija tartja.

Az avatáson beszédet mond Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, és Kerényiné Rippner Zsuzsanna a Dél-Pesti körzet elnöke. A kántori feladatokat Sáfrány Dávid látja el, énekel továbbá a Dohány utcai körzet kórusa.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008