mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. December « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Filmek a jelenből a jövő felé

2018-11-29 22:18:51
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A filmek a hagyományt folytatják, újra és újraértelmezik a létet, a zsidóság szerethető és kendőzendő tulajdonságait, jellemzőit néha drámaian, néha komikusan, néha kendőzetlenül – mondta Fritz Zsuzsa a tegnap este megnyílt 7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon.


zsifi_1.jpg

Tegnap este megnyílt a 7. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZSIFI) a budapesti Puskin Moziban, ahol telt ház gyűlt össze az ünnepélyes megnyitóra. A megjelenteket Joszi Amrani, Izrael állam budapesti nagykövete köszöntötte, aki azt mondta: örömmel tölti el az az egység és közös munka, amelynek révén a fesztivál évről évre megvalósulhat, s megköszönte a szervezésben részt vevő személyek és szervezetek munkáját. A december 2-ig tartó fesztivál főszervezője a Bálint Ház (a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány programja), kiemelt partnere Izrael magyarországi nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet. A filmfesztivál a Judafest rendezvénysorozat része.

Fritz Zsuzsa (képünkön), a Bálint Ház vezetője a megnyitójában azt mondta: a ZSIFI a zsidóságot 21. századi módon szeretné bemutatni a hagyományokra építve, de a jelenben maradva, és a jövő felé építkezve. Mint mondta, a filmek a hagyományt folytatják, újra és újraértelmezik a létet, a zsidóság szerethető és kendőzendő tulajdonságait, jellemzőit néha drámaian, néha komikusan, néha kendőzetlenül.

zsifi_2.jpg

A köszöntők után a fesztivál nyitófilmjét, az Eliran Elya által rendezett Jómadarak (Mutalim Besafek) című alkotást mutatták be a fiatal rendező jelenlétében, aki a vetítés előtt pár mondatban köszöntötte a résztvevőket. A fesztivál programfüzetében található leírás szerint a Jómadarakban a forgatókönyveket és verseket író Assi élete holtpontra kerül, tele van kétségekkel a múltját, jelenét és jövőjét illetően. Ráadásul egy kisebb baklövést követően közösségi szolgálatra ítélik, mely során fiatalkorú elítélteket kell tanítania. A két világ találkozása mindkét oldalon új energiákat szabadít fel és új perspektívákat mutat. A megtörtént esetet feldolgozó film a Jeruzsálemi Filmfesztivál legjobb első filmnek és legjobb operatőri munkának járó elismerését kapta 2017-ben.

A fesztivál programja ide kattintva elérhető


K. Zs.

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008