mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Akiket mások helyett szeretünk – Jó Szombatot

2018-11-30 13:07:39
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


joszombatot_11_30_jo.jpg

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:37 óra, a Szombat királynője 16:46 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájesev” (Mózes 1. 37-40.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Akiket mások helyett szeretünk: mit tanít József története a holokausztról, a gyászolásról?

Jákob elveszíti Ráhelt, akit mindenkinél jobban szeret, és gyászát rávetíti fiaira. A veszteség feldolgozása helyett szereti őket és ezzel kis híján teljese tönkreteszi az életüket.

Ráhel és Jákob szerelme a mélység peremén, egy kútnál kezdődött és nem sokkal azután, hogy végre megvalósult, el is nyelte a mélység. Hét évig szolgált Jákob Leáért, mert úgy, ahogy ő becsapta vak édesapját, őt is becsapta Lábán a sötétben, még hét évet szolgált azután, hogy elvehesse egyetlen, örök szerelmét, Ráhelt.

Akinek nem nyitotta meg méhét az Örökkévaló, mert Isten mindig a nem szeretetett választja: látta, hogy Lea szenved reménytelen szerelmében és neki adott gyerekeket.

Ráhel könyörgött gyermekért és megadatott neki: először Józsefet, aztán Benjámint szülte, az élete árán. Nem örülhetett már második gyermekének, mert meghalt. Későn találhattak egymásra Jákobbal és korán kellett elválniuk. Jákob hosszú életet kapott Istentől és mindvégig gyászolta szerelmét.

Nem törődött bele, hogy nincsen már, őt szerette Ráhel elsőszülöttjében, Józsefben és ahogy megszomorította kivételezésével Leát, úgy szomorította meg most saját gyermekeit, akik Leától születtek. Ők meggyűlölték a bátyjukat, József pedig egy önimádó nárcisztikus lett.

A nárcisztikus nem képes elfogadni önmagát, egy istenített ént mutat a világnak helyette, mert megtapasztalta, hogy nem önmagáért szeretik, önmagáért nem szeretik. Az, aki saját maga lenne, elnyomva szenved, míg ő nagyzol. Minden nárcisztikus szeretethiányos és elgondolhatatlanul boldogtalan.

Józsefet a bátyjai brutalitása hosszú úton indítja el ebben a hetiszakaszban. Eladják, felnő, szenved és tanul. Megkeresi Jákobtól elnyomott önmagát, nem lesz Ráhel puszta helyettesítője többé. József gyásza is lezárul, amikor újra megtalálja, nem sokkal azelőtt, hogy hosszú, fájdalmas, tévedésekben bővelkedő, nagy élete is lezárulna, újra idegenben, Egyiptomban József (Jószéf) neve a hagyomány szerint a hozzátenni, hozzáadni (lehoszif) igéből származik. Úgy lett önmaga, hogy túlnőtt önmagán, hozzá tudott adni valami igazit ahhoz, amit otthon kapott. Minden ember önmaga Istentől kapott lehetőségeivel azonos valójában, épp ez a tanítás a Tóra egyik leglényegibb üzenete.

A magyar zsidók mind ismerik a helyettes szeretet érzését, mindenki nagyszülei, szülei valakit gyászoltak, akit a holokausztban veszítettek el, sokan közülünk soha fel nem nőtt nagynénik, nagybácsik, testvérkék neveit viseljük, az ő pótlásukat remélték tőlünk, hiába, mert mi „csak” mi vagyunk. Engedjük most már el ezt a terhet, emlékezzünk az eltávozottakra és adjunk esélyt az utánunk jövőknek, hogy önmaguk lehessenek.

Jó szombatot kívánunk!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008