mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Olvasnivaló hanukára: 8 + 1 könyv az ünnepekre

2018-12-01 21:48:47
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A hanukia nyolc ágának megfelelően szubjektíven kiválasztottunk nyolc + egy könyvet az idei hanukára, hogy hasznosan töltsük az időt akkor is, ha meguntuk a fánkevést. ABC sorrendbe tettük a műveket, és a végére maradt a Legfontosabb.


hanukakonyvek.jpg


Bajzáth Mária: A rabbi és az oroszlán
A Népmesekincstár 70 zsidó mesét, legendát és történetet összegyűjtő válogatáskötete több évtizedes hiányt pótol. A csodákkal és hittel teli, ravasz és bölcs, olykor szívfacsaró, máskor humoros történetek az élet legfontosabb kérdéseit és a jellegzetes zsidó ünnepeket járják körül. A rabbi és az oroszlán Bajzáth Mária mesepedagógus és budapesti zsidó iskolák együttműködésében jött létre, hogy a mesék megbízható és helyes ismereteket tükrözzenek a zsidó kultúráról, és egyúttal vallási hovatartozás nélkül, szülők és a gyerekek számára irodalmi élményt is nyújtsanak. (Forrás: kolibri.libricsoport.hu)

a_rabbi_es_az_oroszlan.jpg

Gottdank Tibor: A magyar zsidó építőművészek öröksége. Lajtán innen és Lajtán túl
Ez a könyv egyszerre adattár és nagyregény, Magyarország regénye is. Utolsó fejezetei nagyjából ott érnek véget, ahol az egyszervolt, magyarságára és európaiságára egyaránt joggal büszke hazai zsidóság története is - kivéve azon kevesekét, akik megúszták: túlélték vagy időben elmentek. A kötet szerzője nem művészettörténész, nem is építész. A célja ennyi volt, nem több és nem kevesebb: e meghatározott időkeretben kötetbe gyűjteni a magyar építészet zsidó származású alkotóit. Adatairól azonban elmondhatjuk: a ma lehetséges legpontosabb tudás összegződik itt. (Forrás: lira.hu)

gottdank.jpg

Heltai Jenő: Négy fal között – Naplójegyzetek 1944-1945
Az örökösök döntése következtében e napló több mint hetven év után idén jelenhetett meg, amikor a történetnek már valamennyi szereplője elhunyt. A szerző így írt a keletkezés körülményeiről: „A német bevonulás napján határoztam el, hogy napról napra pontosan följegyzem, mi történik körülöttem és velem. 1944. március 19-én fogtam bele a naplóírásba. Körülbelül egy esztendeig, 1945 márciusáig írtam ezt a naplót. Följegyzéseimet, alig tizenkét keserves hónap keserű gyümölcsét aktatáskámban mindenféle viharokon keresztül rendületlenül magammal cipeltem”. (Forrás: libri.hu)

heltai.jpg

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból
Dani a szüleitől tudja, hogy ők zsidók, de ennél többet sosem sikerült kihúznia belőlük. Az internetet is segítségül hívja, de amit ott talál, attól csak még jobban megijed és összezavarodik. Amikor az osztálytársai kihagyják a focimeccsből, mivel hittanon alakítanak csapatokat, Dani végképp elkeseredik. Aztán megismerkedik a barátja idős nagypapájával, és a bácsi egy napon mesélni kezd a gyerekkoráról és 1944-ről.  Igaz Dóra és a Pagony ezzel az érzékeny, okos regénnyel segít abban, hogy a gyerekek elindulhassanak a megértés felé.

igazd_egy_fic3ba_a_csapatbc3b3l_bor_240.jpg

Kamenická, Viera: Pozsonyi zsidó mesék
A szlovák történész írásai Pozsony ma már nem létező zsidó negyedében játszódnak. A könyvet a szerző saját illusztrációi díszítik, a magyar fordítás Csanda Gábort dicséri. A könyvsorozat kiadványai a mese műfajában feldolgozott történetekkel próbálják megismertetni a város történelmét minden nemzedékkel. A Pozsonyi mesék sorozatszerkesztője Bolemant Éva. (Forrás: pozsonyikifli.sk/hu)

pozsonyi.jpg


Király Kinga Júlia: Az újrakezdés receptjei
Éhség és sóvárgás, kóser és tréfli, holokauszt és újrakezdés. Ezek a gondolatok indították el a szerzőt 2015-ben, hogy megírjon egy erdélyi zsidó receptes könyvet, amiben a közösség háború előtti szokásaira, a koncentrációs táborokban tapasztalt éhezésre, aztán a kommunizmus csajkarendszerében megélt ínségre, a kényszerű tréfliségre egyaránt rá lehetett kérdezni. Szándékából nyilvánvalóan kitűnik, hogy látni és láttatni akarta, mi maradt az észak-erdélyi kóser háztartásokból, az étkezési szokásokból, s ezek mennyiben járultak hozzá eszközként a megmaradáshoz, az élet kiteljesítéséhez. (Forrás: libri.hu)

kiralykinga.jpg

Etgar Keret: Hét bő esztendő
Etgar Keret 1967-ben született Izraelben, művei eddig 37 országban jelentek meg. Ez a könyve az első non fiction műve, amelyben A frissen apává lett író abszurdba hajló karcolataiban olyan kérdésekről elmélkedik, mint hároméves fia közelgő katonai szolgálata; az Angry Birds és a terroristák világképének párhuzamai vagy Lev – és vélhetően egyes politikusok – azon meggyőződése, miszerint ő egy macska, akire nem vonatkoznak az emberi világ szabályai. (Forrás: lira.hu)

etgarkeret_jo.jpg

Art Spiegelman: A teljes Maus (képregény)
A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani. E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit. Műfajteremtő, egyetemes érvényű irodalmi alkotás egy szégyenletes korszakról, mely nem merülhet feledésbe. (Forrás: libri.hu)

maus.jpg

8+1

A legfontosabb könyv természetesen a Tóra. Ezt se feledjék az ünnep alatt.

torah_scroll.jpg

Mindenkinek boldog hanukát kívánunk!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008