mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Heisler András: A fények ereje

2018-12-02 16:39:40
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A hanukai csoda első napja azt tanítja, a csoda beteljesüléséhez mi is kellünk, a Mindenhatónak ránk is szüksége van hozzá. Pedig az első napon még meg sem történik a csoda – Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének ünnepi köszöntője.


heisler_5779.jpg

Amikor a Templom körüli csata véget ért, a pusztítás képeit láthatták maguk körül a győztesek. Mindig az építés a nehezebb, nem a háború.

A Templom felszabadult, hála a Makkabeusok bátorságának, akik egy világbirodalmat szorítottak vissza, bizonyítva, hogy az igazságnak, kevés ember erős szövetségének is lehet ereje. Van úgy, hogy a legnagyobb túlerővel is érdemes szembeszállni, akár a legkilátástalanabb helyzetekben is.

Ezért ismerős nekünk a Hanuka története, ezért vagyunk képesek nem csak megülni az ünnepet, de megélni is azt. Életben akarjuk tartani a lángot és jól tudjuk, a Hanuka fényeit nem a tudás, hanem a hit táplálja.

A fények jelzik, hogy jó irányba megyünk, hogy az út végén ott vár bennünket a Jóisten. A világ első tíz zsidó közösségének egyikeként büszke, erős és független közösség építésébe kezdtünk. Közben tudjuk, a többség, a több tízezer – csak előlünk, vagy mások elöl is rejtőzködő – zsidó honfitársunk pedig keresi a fényeket, s nekünk meg kell találni a módját, hogy megtalálják, s a lángok elvezessék hozzánk őket, közösségeinkbe.

A hanukai csoda első napja azt tanítja, a csoda beteljesüléséhez mi is kellünk, a Mindenhatónak ránk is szüksége van hozzá. Pedig az első napon még meg sem történik a csoda: az egy napra elegendő láng égett azon az egy napon. A csoda ekkor a mi bizalmunk volt, amellyel meggyújtottuk a lángot, remélve, hogy lesz elég időnk megkeresni az utánpótlást. El kell számolnunk Isten csodájával. Itt kell lennünk még 50 év múlva is, azokért kell dolgoznunk, akik most pillantják meg először a csodát, a hit fényeit és pár év múlva átveszik tőlünk az Örökséget, amelyet Mózes kapott a Szináj hegyén.

Ezért kell következetesnek lennünk cselekedeteinkben, ezért kell konfliktusokon és a közélet göröngyein keresztülhajszolva magunkat megmutatni a világnak, hogy a sok évszázados tradíciókkal rendelkező magyar zsidóság, azon belül a neológia képes hagyományainak megőrzésére és továbbadására.

Boldog ünnepet!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008