mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Abszurdisztáni útlevéllel a könyvespolcunkra

2018-12-03 11:51:00
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Magyar vagyok, európai vagyok, zsidó vagyok, vannak gyermekeim, szóval sok mindent van okom félteni. Féltem ezt az országot, Európát, mindannyiunkat – mondta Gábor György professzor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tanára a Nem félsz book című új könyve bemutatóján a budapesti Kossuth Klubban.


Nemfélszbook_1.jpg

Gábor György egyetemi tanár, az OR-ZSE oktatója körülbelül 2015 óta publikál a Facebook közösségi portálon hosszabb-rövidebb bejegyzéseket, amelyekkel az elmúlt években sok-sok követőre tett szert. A nagy sikert aratott posztok különlegessége abban rejlik, hogy Gábor György a különböző aktuálpolitikai történéseket minden alkalommal átfogó vallás- vagy kultúrtörténeti keretben helyezi el: így napjaink amúgy kisszerű, olykor bosszantó, de legtöbbször fölháborító napi politikai eseményei a szerző keze nyomán abszurd történeti mélységet nyernek, s így mutatkoznak meg a maguk pőre valóságában igazán.

 Az Ab Ovo Könyvkiadó ezekből a Facebook-poszokból állított össze egy válogatáskötetet Vörös Kata szerkesztésében Nem félsz book címmel, amelyet kedden este a Kossuth Klubban mutatott be a szerző és a szerkesztő mellett Vásárhelyi Mária, Kálmán C. György és Lakner Zoltán. Közreműködött Sztarenki Pál színművész, aki az est kezdetén fölolvasta Spiró György író méltató levelét, majd a válogatáskötetből adott elő. A bemutatón a kiadó munkatársaitól Gábor György kapott egy meglepetést: kiállítottak számára egy abszurdisztáni útlevelet, amelynek fedőlapján szimbolikus módon egy banán látható.

Vörös Kata kérdésére, miszerint miért kezdett publikálni a Facebookon, Gábor György azt válaszolta: eleinte nem érdekelte ez a közösségi oldal, az apropót a Charlie Hebdo című párizsi lap szerkesztősége ellen elkövetett brutális merénylet szolgáltatta 2015-ben. Mivel szerinte a magyar sajtóban megszólaló szerzők, szakértők mondandójának köze nem volt a valósághoz, ezért ő maga úgy érezte: kénytelen a Facebookon megosztania a valóságot a francia sajtó cikkei alapján. Ezzel kezdődött, azonban mára – mint Gábor György fogalmazott – a lényeg nem ez, hanem az, hogy ez a közösségi portál szinte „szamizdatként” működik, hiszen az ellenzéki értelmiségieknek kritikus szövegeket lassan nincs is hová írniuk, csak a Facebookra. A professzor a bemutatón többek között köszönetet mondott a mesterének, a rendezvényen megjelent Vajda Mihály filozófusnak azért, hogy megtanulhatta tőle és alapvető fontosságú műveiből a kritikai hozzáállás és szellemiség jelentőségét.

A könyvet méltató Vásárhelyi Mária úgy fogalmazott: voltak ugyan kétségei, hogy van-e értelme kötetbe rendezni Facebook-posztokat, de az eredményt látva jó ötletnek tartja a kiadást, hiszen a szerző soraiból műveltség, mély tudás és sok-sok energia árad. Kálmán C. György azt mondta: eleinte hasonló kételyek fogalmazódtak meg benne is a kiadást illetően, a könyv azonban igazolja a saját maga létét, azaz „a pillanat műfajának” egy maradandó médiumban való elhelyezését. Lakner Zoltán azt fejtette ki, hogy Gábor György posztjai számára tudománytörténeti és filozófiatörténeti esszék napi politikai történésekbe ágyazva, s így „tudásforrássá” állnak össze. Hozzátette: erkölcsi értelemben egyáltalán nem mindegy, hogy az utókor milyen ítéletet fogalmaz majd meg azokról, akik végigélték és kommentálták korunkat, s szerencsére ennek az időszaknak megvannak a maga jeles krónikásai, közéjük tartozik Gábor György is. Ehhez kapcsolódva Sztarenki Pál színművész azt mondta: számára Radnóti Miklós naplóját idézi a Nem félsz book, abban olvashatni a költő által átélt időszakról hasonló érzékenységű és mélységű sorokat.

K. Zs.

 

Gábor György egyetemi tanár, doktoriskolai törzstag, az OR-ZSE Művelődéstörténet tanszékének oktatója. 2005-ben szerzett PhD fokozatot, 2008-ban habilitált. Kutatási területe: zsidó-keresztény teológiai kontroverziák, az antijudaizmus története, történetfilozófia, politikai teológia, zsidó filozófia, korai kereszténység, politikai filozófia, történelemelmélet.

A kiváló filozófus, Gábor György e kötetbe rendezett humorral, iróniával teli írásai Facebook-bejegyzésekként, tökéletesen szabadon, az utóbbi évek legmeghatározóbb történéseire való villámgyors reakciókként születtek. A Facebook a mának íródik, az események szavakba rögzített lenyomatai gyorsan legördülnek a hírfolyamban, és ki tudja mikor, mely okból enyésznek el mindörökre. A könyv viszont szívós, évszázadokkal dacoló, kézbe vehető, ide-oda lapozgatható, több mint szép tárgy, ami – állítják – soha nem ég el. Ezért gyűjtöttük egybe, és tesszük hozzáférhetővé Gábor György Facebook-bejegyzéseiből készült válogatást. Tekintsük egy kicsit ezt a „határátlépő” könyvet a közösségi oldal, mint információs csatorna apró főhajtásának a – reméljük – halhatatlan Gutenberg-galaxis előtt, amely nélkül a Nem félsz bookban fellelhető roppant tudásanyag sohasem halmozódhatott volna fel. (Forrás: a Libri Kiadó honlapja.)

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008