mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2019. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Hanuka világszerte: A német államelnök szerint a zsidók Isten ajándékai

2018-12-03 11:58:42
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A szimbolikus, Hitler propagandájában is használt Brandenburgi kapunál gyújtotta meg Németország elnöke az ünnep első lángját.Ajándék nekünk, hogy a Kristályéjszaka után 80 évvel, közös történelmünk szakadékai felett átnyúlva megfoghatjuk egymás kezét újra – mondta tegnap este, az első gyertya meggyújtásakor Frank Walter Steinmeier, a Német Szövetségi Köztársaság elnöke a Brandenburgi Kapunál, Berlinben, hozzátéve, hogy a Vészkorszak története véget nem érő felelősséggel ruházza fel Németországot.

Izrael oktatási minisztere, Naftali Bennett a twitteren posztolta a tegnapi esemény képét és az osztott kép második fele a náci időszakban mutatta a Brandeburgi Kaput, képaláírása az volt, amit a hanukai gyertyagyújtás áldásában mondunk: abban az időben, ezekben a napokban. A hanukia a szervezők, a németországi Hábád szerint a legnagyobb Európában.

Reuven Rivlin ultraortodx katronákkal gyújtott gyertyát, ennek egyértelmű üzenete volt, hogy örömteli, ha az ultraortodox fiatalok is bevonulnak: „Úgy tekintek Rátok, mint a modern idők Hasmóneusaira, olyan harcosokként, akik egyúttal jámbor, Tórát tanuló emberek is”. Az igazi csoda, Hanukai remény az ő bátorságukból fakad Rivlin elnök szerint.

Donald Trump amerikai elnök, akinek lánya betért a zsidó vallásba, köszöntőjében kitért a zsinagógai mészárlásra, amelyben pár hete tucatnyi, jórészt idős embert gyilkoltak meg Pittsburghben, kívánva, hogy vigaszt találjanak szeretteik az ünnep idején és a világ minden zsidó közösségének szép ünnepet kívánt.

A The Times of Israel írása alapján

 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008