mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2021. Október « | »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szavazó

Katolikus főpapok látogatása a Mazsihisznél

2018-12-03 15:08:05
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének meghívására hivatalos látogatást tett Michael August Blume újonnan kinevezett apostoli nuncius, vatikáni nagykövet és Erdő Péter bíboros a Dohány utcai zsinagógában, ahol dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija kísérte körbe a vendégeket.


nunciuslatogatas_2.JPG

Az Emanuel-emlékfánál katolikus vendégeink elhelyezték az emlékezés köveit a 600 ezer magyar zsidó mártír előtt tisztelegve. Ezt követően Heisler András, a Mazsihisz elnöke tájékoztatta a Szentszék képviselőjét a magyar zsidóság általános helyzetéről, s röviden ismertette a Mazsihisz intézményrendszerét is.

A tárgyalásokon jelen volt Radnóti Zoltán főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, aki elismerően szólt arról a sokrétű együttműködésről, amely a katolikus egyházat és a zsidó közösséget jellemzi. Felhívta a figyelmet a közös tanítás, a közös tanulás fontosságára, s külön kiemelte, hogy a megújuló Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem az eddigieknél is szorosabb együttműködésre törekszik a katolikus társintézményekkel.

nunciuslatogatas_1.jpeg

A tárgyalás során a felek kitértek a növekvő európai antiszemitizmus veszélyeire, továbbá szóba kerültek a hazai közállapotok is. Heisler András elmondta, hogy a kormány által hangoztatott „zéró tolerancia” fontos üzenet a magyar zsidóság felé és egyértelmű jelzés a világnak, ugyanakkor a Figyelő legutóbbi címlapja szembemegy ezzel, és komoly nemzetközi visszhangot váltott ki.

Michael August Blume jelezte, hogy magyarországi munkája során törekedni fog a jó kapcsolatok megőrzésére és a párbeszéd fenntartására, ezzel segítve a katolikus és a zsidó hívek közeledését.
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008