mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2020. Január « | »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Szavazó

Egy új, virágzó zsidó közösség az arab világban: Dubai zsidói kilépnek a fényre

2018-12-05 13:29:24
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Egy titkos zsinagóga, ahol az emírért imádkoznak és egy arab milliárdos Tórájából olvasnak fel az ortodox zsidók, utána pedig vega-sóletet esznek, mert nem árulnak kóser húst az országban. Valami elkezdődött Dubaiban és Izraelben.


dubai_zsidok.jpeg

A Dubai Zsinagóga ismeretlen helyen üzemel és eddig teljes titok övezte még azt is, hogy a világon van, csak a hívek és a beavatottak tudtak a működéséről. Most először született róluk újságcikk, mert félnek, annak ellenére, hogy látnak bíztató jeleket. Remélik, már nem sokáig kell ennyire óvatosnak lenniük.

Az Egyesült Arab Emirátusok egyetlen zsinagógáját 10 éve alapította egy ügyvéd, aki Dubai roppant intenzív üzleti életében talált munkát, eredetileg dél-afrikai zsidó. Ideköltözött a családjával és ki kellett találnia, hogyan maradjon hű ortodox zsidó életformájához.

Ross Kriel a „Villá”nak nevezett zsinagógaépület közelében lakik, amelyben az imádkozás terén kívül van még konyha, közösségi terek, játszószobák a gyerekeknek és még vendégszóbák is szombattartó turistáknak, átmenetileg Dubaiba látogató, ott üzletelő, vallásos családoknak.

A Tórát, amelyből felolvasnak, annak a moszlim, arab milliárdosnak ajánlotta adományozója, a New York-i Eli Epstein, akivel közösen üzletelt és aki a világ legmagasabb épületét építtette Dubaiban, a Burk Kalifát, Muhammad Ali Alabbarnak. A két férfit, akiknek voltak közös üzleteik, régi barátság fűzi össze, gyerekek számára hoztak létre közösen egy vallási párbeszédet szorgalmazó szervezetet. Ali Alabbar barátsága védettséget nyújt a közösségnek, amely rejtekhelyén, a Villában is az ország vezetőiért, emírjeiért imádkozik, ahogy más közösségek a saját aktuális kormányaikért.

A Dubai közösség rendszeres és alkalmi tagjai remélik, hogy kiléphetnek majd a fényre, a város ugyanis a tolerancia bástyájaként ismert az arab világban, igazi nemzetközi központ, ráadásul a szunnita Öböl-országok és Izrael között alakulni látszik valamiféle kapcsolat, egyelőre jórészt fű alatt, de Ománban már nyíltan is tárgyalásokat folytatott Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemrégiben. A közeledés oka jórészt az, hogy közösen állnak szemben ezek az országok és Izrael Irán régiós hatalmi törekvéseivel.

A kiépülő kapcsolatok a Dubai zsidó hívek reményei szerint, az ő biztonságukhoz és magabiztosságukhoz is jól jöhetnek, talán ennek köszönhető, hogy a Times of Israel cikket jelentethetett meg róluk, bár azt, hogy hol van a zsinagógájuk, továbbra sem árulták el.

Az újságíró, aki beszámolt róluk, részt vett egy istentiszteleten, amely után vega sóletet ettek a kiddus után a hívek, mert kóser húst nem lehet kapni a városban. Nehéz, de szép Dubaiban zsidónak lenni.

A The Times of Israel írása alapján
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008